Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta det kallt, vovven - det finns kläder för alla väder

TASS MED KLASS Den irländska terriern Mackie, 12, visar stolt upp sina fina skor som han använder för att slippa isklumpar mellan trampdynorna.
Foto: Christer Wahlgren

Så skyddar du din fyrbente vän i vinterkylan. Elisabet Bolin är specialiserad på hundtäcken och skor som klarar alla väder.

Att vi människor tar på oss en jacka när det är kallt är självklart, men att klä på sin hund när temperaturen sjunker är inte lika vanligt.

 -  Hundar kan frysa precis som vi. Det är viktigt att man ser till sin hund och vad den behöver, säger Elisabet Bolin, som säljer och designar praktiska hundkläder.

Ändrad inställning

 Inställningen till att klä på sina hundar har förändrats radikalt de senaste åren.

 -  Det har blivit allt fler som förstått vikten av att hjälpa sin hund att må så bra som möjligt. Med rätt kläder och skor kan man ge dem förutsättningar att prestera optimalt i alla väder, säger Elisabet.

 Elisabet är själv en mycket aktiv hundägare och idén till kläderna fick hon i samband med ett träningspass.

 -  Hunden var svettig och det tog emot att lägga honom i en kall bil utan någonting på, berättar hon.

Saltet fräter

 I dag finns flera olika modeller av Elisabets hundtäcke Obtrack. Täckena görs i materialet Polartec som är bra på att transportera fukt samtidigt som det står emot vatten och vind.

 Förutom de egendesignade täckena säljer Elisabeth även skor som hon importerar från Kanada.

 - Det finns tusen anledningar till varför en hund ska använda skor. Nu på vintern är till exempel saltet ett stort problem. Det fräter på trampdynorna och gör fruktansvärt ont, berättar Elisabet.

När ska man börja klä på sina hundar?

 -  Det är olika för olika raser. Man får se till att varje hund har det just den behöver för att skydda sig mot kylan. För hundar som har väldigt tunn päls kan det vara bra att klä lager på lager precis som för människor, säger Elisabet Bolin.

Behöver hundar kläder?