TASS MED KLASS Den irländska terriern Mackie, 12, visar stolt upp sina fina skor som han använder för att slippa isklumpar mellan trampdynorna. Foto: Christer Wahlgren
TASS MED KLASS Den irländska terriern Mackie, 12, visar stolt upp sina fina skor som han använder för att slippa isklumpar mellan trampdynorna. Foto: Christer Wahlgren

Ta det kallt, vovven - det finns kläder för alla väder

Publicerad
Uppdaterad
Så skyddar du din fyrbente vän i vinterkylan. Elisabet Bolin är specialiserad på hundtäcken och skor som klarar alla väder.
Att vi människor tar på oss en jacka när det är kallt är självklart, men att klä på sin hund när temperaturen sjunker är inte lika vanligt.
- Hundar kan frysa precis som vi. Det är viktigt att man ser till sin hund och vad den behöver, säger Elisabet Bolin, som säljer och designar praktiska hundkläder.

Ändrad inställning

Inställningen till att klä på sina hundar har förändrats radikalt de senaste åren.
- Det har blivit allt fler som förstått vikten av att hjälpa sin hund att må så bra som möjligt. Med rätt kläder och skor kan man ge dem förutsättningar att prestera optimalt i alla väder, säger Elisabet.
Elisabet är själv en mycket aktiv hundägare och idén till kläderna fick hon i samband med ett träningspass.
- Hunden var svettig och det tog emot att lägga honom i en kall bil utan någonting på, berättar hon.

Saltet fräter

I dag finns flera olika modeller av Elisabets hundtäcke Obtrack. Täckena görs i materialet Polartec som är bra på att transportera fukt samtidigt som det står emot vatten och vind.
Förutom de egendesignade täckena säljer Elisabeth även skor som hon importerar från Kanada.
- Det finns tusen anledningar till varför en hund ska använda skor. Nu på vintern är till exempel saltet ett stort problem. Det fräter på trampdynorna och gör fruktansvärt ont, berättar Elisabet.
När ska man börja klä på sina hundar?
- Det är olika för olika raser. Man får se till att varje hund har det just den behöver för att skydda sig mot kylan. För hundar som har väldigt tunn päls kan det vara bra att klä lager på lager precis som för människor, säger Elisabet Bolin.
Sanna Hjalmarsson
Sanna Hjalmarsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag