Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta chansen – unna dig en lyxig slottsweekend

Sov gott i slottsmiljö. I Sydsverige finns det gott om slott och gårdar som erbjuder lyxiga övernattningspaket. Foto: Pressbild
På Bäckaskog har både Karl XV och tv-stjärnor bott. Foto: Pressbild Bäckaskog slott
Goda middagar hör ett slott till. Foto: Pressbild/Niclas Röhr
På Örenäs slott erbjuds havsutsikt. Foto: Pressbild
Flera sydsvenska slott och herrgårdar erbjuder avslappnande miljöer. Foto: PRODUKTBILD
Många av slotten och gårdarna erbjuder också spa-behandlingar. Foto: DAY FOTOGRAFI.SE
Fikat är aldrig långt borta. Foto: Pressbild
1 / 7

Har du drömt om att leva som en greve eller en grevinna och traska runt genom salarna ditt eget slott?

Nu kan din dröm bli sann – i alla fall nästan. 

Här har vi samlat sju slott och gårdar som bär på en spännande historia, och som dessutom erbjuder lyxiga weekendpaket med vällagad mat, goda drycker och avslappnande miljöer. 

Bäckaskog erbjuder skönt häng i den vackra slottsparken. Foto: Pressbild Bäckaskog slott
Här kan du sova lika gott som en adelsman. Foto: Pressbild Bäckaskog slott
Varför inte ta en eftermiddagsfika i salongen?Foto: Pressbild Bäckaskog slott

Bäckaskog slott

Många historiska personer har bott på och besökt Bäckaskog slott genom åren. Mest känd är Karl XV som under många år i mitten på 1800-talet använde slottet som sitt lantställe sommartid.

Under säsong 7 och 8 av SVT-succén ”Stjärnorna på slottet” var det Robert Gustafsson, Lill-Babs, Lasse Åberg och Maria Lundqvist som rörde sig i slottets anrika salar och rum. Nu kan det bli din tur. 

Bäckaskog, som ligger på ett smalt näs mellan Oppmannasjön och Ivösjön nordost om Kristianstad, erbjuder 54 hotellrum varav 11 ligger i själva slottet. Man kan också bo i Klostergården, Möllan eller Humlehuset. Sedan har även Karl XV:s värdshus sju rum. 

I ett slottspaket ingår eftermiddagsfika, fyrarätters middag, övernattning och frukostbuffé. Finns att köpa från 1365 kronor per person. 

Mer information: backaskogslott.se

Kronovall ligger på Österlen mellan Tomelilla och Brösarp. Foto: Pressbild/Niclas Röhr
Varning – det ryktas om att det spökar på Kronovall slott. Men Foto: Pressbild/Niclas Röhr
Förutom vin går det bra att äta sötsaker på Kronovall. Foto: Pressbild/Niclas Röhr

Kronovall slott

Tycker du om att dricka vin? Och gillar du slott? Då kommer du att älska Kronovalls vinslott som uppfördes på 1700-talet. 

Flera gånger om året arrangeras populära vinprovningar, men även andra evenemang som ”Det oförklarliga” och ”Fallskärmskurs i slottsmiljö” hålls på Kronovall som ligger mellan Tomelilla och Brösarp. 

Av vissa kallas Kronovall för ett spökslott eftersom flera besökare sett vita skuggor på andra våningen. Det tros vara den 16-åriga Isabell som spökar. Hon drunknade enligt sägnen tragiskt i en av vallgravarna när hon i hemlighet skulle träffa skogsvaktarens son. 

I slottets sommarpaket ingår det ankomstkaffe med kaka, trerätters middag, övernattning och slottsfrukost och det kostar från 1695 kronor per person och natt. Eftersom vi pratar om ett vinslott går det naturligtvis att beställa till ett vinpaket för 395 kronor. Under sommaren serveras pizzor som är kända över hela Österlen i spannstallet. 

Mer information: kronovall.se

På Örenäs slott övervakas du av skinande rustningar. Foto: Pressbild
Här äts slottsfrukosten som är komponerad av närproducerade och noggrant utvalda råvaror.Foto: Pressbild
Örenäs spejar ut över Öresund. Foto: Pressbild.

Örenäs slott

På den skånska västkusten, norr om Landskrona, ligger Örenäs slott och spanar ut över Öresund. Örenäs Slott byggdes under åren 1914-1918 i barockstil av den så kallade ”sockerkungen” Carl Tranchell.

I Örenäspaketet Deluxe ingår tryfflar och andra godsaker på hotellrummet, en halv flaska mousserande vin, femrätters middag, övernattning och slottsfrukost som är komponerad av närproducerade och noggrant utvalda råvaror. Priset för det är från 1718 kronor per person och natt. 

Förutom hotellrum erbjuds herrgårdsrum, slottsrum och slottssvit. 

Slottets gäster har tillgång till gym, fitnesspark, bastu, varma badtunnor och minigolfbana.

Mer information: orenasslott.com

Bjärsjölagårds slott har anor tillbaka till 1500-taletFoto: ULF RYD
I jletid erbjuds julbord på Bjärsjölagård slott. Foto: Pressbild
En kunglig frukost. Foto: Pressbild

Bjärsjölagårds slott

Bjärsjölagårds slott utanför Sjöbo i Skåne har anor tillbaka till 1500-talet, men den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1766 i rokokostil. Förr bröts kalk på slottets ägor, men i dag drivs det som konferensanläggning. Slottet är även öppet för privata bokningar på helger. Många väljer att ha bröllop eller andra fester där.

2014 spelades ”Stjärnorna på slottet” in i byggnaderna och Rikard Wolff, Helena Bergström och de andra kändisarna vållade ett visst intresse.

– Många har varit nyfikna på vad som hände men det är ju inget som jag har kunnat prata om tidigare sa Birgitta Folkesson hos Hushållningssällskapet Malmöhus som äger slottet i samband med inspelningarna. 

Nu har stjärnornas rum fått skyltar så ingen ska missa var de höll till.

Slottet erbjuder allt från brunch till spökvandring och golfhelg. Naturligtvis erbjuds även en romantisk slottshelg. 

Mer information: bjarsjolagardsslott.se

Enligt Smålandspostens läsare är Teleborgs slott Kronobergs största underverk.Foto: TOMMY DURATH
På Teleborgs slott finns det sängar av den pampigare modellen.Foto: PRODUKTBILD
Vackra fönster på Teleborgs slott. Foto: PRODUKTBILD

Teleborgs slott

Strax söder om Växjö ligger Teleborgs slott som stod färdigt år 1900. Slottet byggdes av greve Fredrik Bonde som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. 

Slottet har i modern tid utsetts av Smålandspostens läsare till Kronobergs största underverk.

Slottet erbjuder olika paket, det allra lyxigaste kallas för Stora slottspaketet och då får man fika vid ankomst, välkomstdrink, en förkomponerad trerättersmiddag två kvällar samt övernattning två nätter och frukost. På slottet finns badrum i korridoren, precis som i svunnen tid. I Grindstugorna och Brygghuset har varje hotellrum privat badrum.

Stora slottspaketer kostar från 2865 kronor per person men det finns också billigare alternativ. 

Mer information: teleborgsslott.com

Sveriges äldsta gästgiveri heter Margretetorp.Foto: Pressbild
På Margretetorp erbjuds smörgåsbord till lunch. Foto: Pressbild
Välkommen till Margretetorp. Foto: Pressbild

Margretetorp gästgiveri

Skåne är känt för sina slott men också för sina traditionsrika gästgiverier. Sveriges äldsta gästgiveri heter Margretetorp och det ligger på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. där har du möjlighet att få en äkta skånsk gästgiveriupplevelse.

Det var under 1700-talet som Margretetorp byggdes upp till en verksamhet som liknar den som finns i dag. Gästgivaregårdarna som kom till genom kungliga förordningar fyllde många uppgifter. De var inte bara matplatser för resande utan fungerade även som samlingslokaler och knutpunkter. Gästgivaregårdarna var även viktiga för postföringen.

I dag erbjuder Margretetorp olika paket men det klassiska är Gästgifveripaket.

I paketet ingår smörgåsbord till lunch, trerätters meny på kvällen och övernattning med generös frukost. I mån av plats har gästerna även tillgång till spabad och bastu. Det kostar från 1400 kronor per person. 

Mer information: margretetorp.se

Ta ett dopp i den lilla sjön. Foto: Pressbild
Eller njut av ett varmt utomhusbad. Foto: Hooks Herrgård Spa & Fitness / Hooks Herrgård Spa & Fitness
Hooks Herrgård erbjuder spa-upplevelser av yppersta klass. Foto: Hooks Herrgård Spa & Fitness / Hooks Herrgård Spa & Fitness

Hooks herrgård

Ett par mil söder om Jönköping, utanför den lilla orten Hok, ligger en herrgård med anor från 1300-talet inbäddad i vacker småländsk natur. 

Här kan lyxa till det med ett spa-besök eller varför inte en runda på golfbanan eller en långpromenad i skogen. Sen finns det en lite sjö att bada i. 

Den 1 300 kvadratmeter stora spaanläggningen inrymmer förutom gym bland annat ett bastulandskap med upplevelseduschar, fotbad, hydromassagepool och kneipp (gå i omväxlande varmt och kallt vatten). När du anländer får du en konsultation av en terapeut som skräddarsyr din spa-upplevelse.

Hooks weekendpaket innehåller herrgårdens trerättersmiddag, övernattning och kravmärkt frukostbuffé. Pris från 1485 kronor per person. 

Mer information: hooksherrgard.se