Systrarnas gripande ord till mördade Finn

Filmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen.
Foto: Privat
Nørgaards systrar kommer under tisdagens begravning att hålla ett gripande tal till sin brors minne.
Foto: Michael Probst
Foto: Finn Frandsen

I morgon begravs regissören Finn Nørgaard, som föll offer för terrordåden i Köpenhamn.

Nørgaards systrar kommer under begravningen att hålla ett gripande tal till sin brors minne.

"Du är mer saknad än ord kan beskriva", avslutar de med enligt tidningarna Ekstrabladet och BT som i förväg fått ta del av talet.

Filmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen.

I morgon, tisdag, begravs Nørgaard på Grundvigskirke i Köpenhamn, tio dagar efter att en kula från Omar Abdel Hamid El-Husseins vapen ändade den 55-årige filmregissörens liv.

Nørgaards familj har bett den danska pressen om att få sörja i fred och vill inte uttala sig innan begravningen, men tidningarna Ekstrabladet och BT har fått ta del av det minnestal som Nørgaards två systrar kommer att hålla under minnesceremonin.

"Vår vackra, underbara bror har dött. Oväntat, våldsamt och alldeles för tidigt. Han var 55 år gammal och inte redo att dö, men han höll livet – och särskilt andras liv – som så värdefullt att han var villig att riskera sitt eget när det verkligen gällde".

"Kärlek, bildning och dialog"

Så inleder systrarna sitt tal, enligt Ekstrabladet och BT. Nørgaards familj har efter terrordådet instiftat "Föreningen Finn Nørgaard", som varje år den 14 februari kommer att betala ut pengar för att stötta en organisation eller person som gjort någon gärning som föreningen ställer sig bakom. Till exempel kan det vara, rapporterar de danska tidningarna, någonting förtjänstfullt för integrationen i Danmark, eller andra initiativ som kommer behövande barn och ungdomar till nytta. Föreningens grund ska bygga på det som var Finn Nørgaards livsvärden: "kärlek, bildning och dialog", och föreningen är skapad i Nørgaards anda.

"Det sista han hade velat var att hans död skulle bli en symbol för utanförskap och kulturella konflikter. Hans tro var att vi skulle göra allt som står i vår makt att skapa ett riktigt samhälle, och han visade det genom hela sitt sätt att vara, att det minsta avståndet mellan människor bygger på intresse, respekt och förståelse. Kära bror och älskade vän. Du är mer saknad än ord kan beskriva", avslutar systrarna sitt minnestal med.

FAKTA

Systrarnas minnestal i sin helhet

Enligt bt.dk och Ekstrabladet.dk.

"Vår vackra, underbara bror har dött. Oväntat, våldsamt och alldeles för tidigt. Han var 55 år gammal och inte redo att dö, men han höll livet - och särskilt andras liv - som så värdefullt att han var villig att riskera sitt eget när det verkligen gällde.

Vi hade en väldigt tät relation som barn, vi stöttade varandra och Finn var den finaste pojken man kunde föreställa sig. Han var alltid livlig och hade fullt med tankar och idéer och hans glada sinne var ett ljus för oss systrar. Redan som barn stod det klart att Finn var speciell eftersom han hade både var pojkaktigt med fart och fläkt, samtidigt som han var lyhörd och empatisk. Det var drag som han höll fast i och vidareutvecklade när han blev äldre.

Finn växte upp och blev en lång och stilig man. Han älskade sport och var vältränad, men samtidigt var han kulturell och hade ett stort intresse för film, musik, konst och design. Vi systrar kunde mycket väl förstå att många kvinnor fascinerades av honom. Att hans karriär skulle bli inom filmvärlden var inte överraskande, för han var kreativ och nytänkande och våra föräldrar var oerhört stolta över honom.

Som vuxen var Finn en upptagen man. Det fanns hela tiden nya projekt, både professionellt och privat men Finn höll alltid nära kontakt och var int bara vår bror, utan även vår bästa vän.

När vi fick barn fanns Finn där. Han var som en extrapappa. Han var uppriktigt intresserad av våra barn och var med på alla födelsedagar och gjorde verkligen mödan över att hitta rätt presenter. Finn gjorde ett enormt intryck på dem, för han var helt närvarande när de var tillsammans och han tyckte det var roligt att leka med dem samtidigt som han var förstående och lyssnande. För våra barn är förlusten av Finn mycket svår att hantera.

Finn fick tyvärr inte några egna barn, men han var en extrapappa för många andras barn. Inte bara våra, utan också vänners barn och sin sambos barn. Han intresserade sig så mycket för barn och ungdomars villkor, att det avspeglades i hans professionella liv. Det kommer man kunna se i framtiden när Finns dokumentär om fängelseintagnas liv och deras barns liv kommer att sändas på DR.

De programmen betydde mycekt för Finn och människorna han mött i fängelserna, både barn och vuxna, hade satt stort avtryck på honom. Finn var empatisk och försökte förstå deras situation, och ville hjälpa de, och andra barn, i svåra tider.

Det som kännetecknade Finn var att han alltid ställde upp när man behövde det. Oavsett hur upptagen han var så var han redo att hjälpa till. Kanske var det också den egenskapen som gjorde att Fin försökte stoppa attentatsmannen vid Krudttønden den 14 februari. Vi vet inte vad Finn tänkte på i den situationen, men vi är helt säkra på att det inte var hans egen utan andras säkerhet som han var upptagen av. Finn var en man som agerade och ingrep när det fanns ett behov av hjälp.

Finn dog på alla hjärtans dag. Kanske finns en speciell symbol i det, för Finn hade ett stort hjärta för andra och han har verkligen berört mångas hjärtan genom sitt liv.

Det sista han hade velat var att hans död skulle bli en symbol för utanförskap och kulturella konflikter. Hans tro var att vi skulle göra allt som står i vår makt att skapa ett riktigt samhälle, och han visade det genom hela sitt sätt att vara, att det minsta avståndet mellan människor bygger på intresse, respekt och förståelse.

Kära bror och älskade vän. Du är mer saknad än ord kan beskriva."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!