Filmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen. Foto: PrivatFilmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen. Foto: Privat
Filmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen. Foto: Privat
Nørgaards systrar kommer under tisdagens begravning att hålla ett gripande tal till sin brors minne. Foto: Michael ProbstNørgaards systrar kommer under tisdagens begravning att hålla ett gripande tal till sin brors minne. Foto: Michael Probst
Nørgaards systrar kommer under tisdagens begravning att hålla ett gripande tal till sin brors minne. Foto: Michael Probst
Foto: Finn FrandsenFoto: Finn Frandsen
 Foto: Finn Frandsen

Systrarnas gripande ord till mördade Finn

Publicerad

I morgon begravs regissören Finn Nørgaard, som föll offer för terrordåden i Köpenhamn.

Nørgaards systrar kommer under begravningen att hålla ett gripande tal till sin brors minne.

"Du är mer saknad än ord kan beskriva", avslutar de med enligt tidningarna Ekstrabladet och BT som i förväg fått ta del av talet.

Filmregissören Finn Nørgaard sköts till döds vid Krudttønden under terrordåden i Köpenhamn förra lördagen.

I morgon, tisdag, begravs Nørgaard på Grundvigskirke i Köpenhamn, tio dagar efter att en kula från Omar Abdel Hamid El-Husseins vapen ändade den 55-årige filmregissörens liv.

Nørgaards familj har bett den danska pressen om att få sörja i fred och vill inte uttala sig innan begravningen, men tidningarna Ekstrabladet och BT har fått ta del av det minnestal som Nørgaards två systrar kommer att hålla under minnesceremonin.

"Vår vackra, underbara bror har dött. Oväntat, våldsamt och alldeles för tidigt. Han var 55 år gammal och inte redo att dö, men han höll livet – och särskilt andras liv – som så värdefullt att han var villig att riskera sitt eget när det verkligen gällde".

"Kärlek, bildning och dialog"

Så inleder systrarna sitt tal, enligt Ekstrabladet och BT. Nørgaards familj har efter terrordådet instiftat "Föreningen Finn Nørgaard", som varje år den 14 februari kommer att betala ut pengar för att stötta en organisation eller person som gjort någon gärning som föreningen ställer sig bakom. Till exempel kan det vara, rapporterar de danska tidningarna, någonting förtjänstfullt för integrationen i Danmark, eller andra initiativ som kommer behövande barn och ungdomar till nytta. Föreningens grund ska bygga på det som var Finn Nørgaards livsvärden: "kärlek, bildning och dialog", och föreningen är skapad i Nørgaards anda.

"Det sista han hade velat var att hans död skulle bli en symbol för utanförskap och kulturella konflikter. Hans tro var att vi skulle göra allt som står i vår makt att skapa ett riktigt samhälle, och han visade det genom hela sitt sätt att vara, att det minsta avståndet mellan människor bygger på intresse, respekt och förståelse. Kära bror och älskade vän. Du är mer saknad än ord kan beskriva", avslutar systrarna sitt minnestal med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag