Systrarna anmäler nattklubben – efter misstänkt misshandel

Betlehem Isaak, 26.
Danait Isaak, 21.
Camila Hidalgo

Systrarna Betlehem och Danait Isaak, 26 och 21 år, har polisanmält ordningsvakterna efter ett bråk på en nattklubb i Malmö.

Båda fick handfängsel av vakterna och förhördes, men släpptes senare av polisen.

– Vi människor som inte faller inom normen är trötta på att konstant bli misshandlade och misstänkliggjorda, säger Betlehem.

Döttrarna till den fängslade journalisten Dawit Isaak – 26-åriga Betlehem och 21-åriga Danait – var tillsammans med kompisen Camila Hidalgo, 25, på Moriska paviljongen i Malmö Folkets park.

Det var första gången Danait besökte Malmö. Vid 02-tiden på natten var sällskapet på väg att gå hem.

– Min syster hade en ciderflaska i handen. Vi var en meter från utgången när en vakt tog tag i flaskan och puttade henne flera gånger, berättar Betlehem Isaak.

– Danait lider av panikångest. Hon klarar inte att okända människor rör vid henne. Jag sa det till vakterna men då flög de på mig också. Fyra på min syster och fyra på mig.

Moriskan i Malmö.
Foto: moriskapaviljongen.se

”Håll käften, prata inte främmande språk”

Det blev tumult vid utgången. Camila kom ut genom dörren men Betlehem och Danait försågs med handfängsel och drogs in i ett bakre rum.

– Vi pratade med varandra på vårt språk, tigrinja. Då sa vakterna ”håll käften, prata inte främmande språk”. Och så delade de upp oss i var sitt rum, berättar Betlehem Isaak.

När Camila Hidalgo bankade på dörren till klubben blev även hon omilt behandlad.

Vakter och poliser drog i väg henne och gjorde henne illa i en arm som hon redan tidigare hade besvär med efter en arbetsskada. Camila satt hela måndagen på akuten.

Manifestation efter händelsen

Personalen på Moriskan tillkallade polis som kom och hörde systrarna var för sig. Båda släpptes med någon halvtimmes mellanrum utan att delges misstanke om brott.

– Poliserna sa att de hade tagit med min syster till polishuset så jag och Camila gick dit. Men det var inte sant. Hon ringde när hon stod utanför Moriskan så vi fick gå tillbaka.

– Både jag och Danait har polisanmält ordningsvakterna. Camila har också lagt en anmälan om polisövervåld och kommer att ta kontakt med brottsoffermyndigheten för att få hjälp med trauman som hon fick vara med om, säger Betlehem Isaak.

– Detta är inte en unik situation. Vi människor som inte faller inom normen är trötta på att konstant bli misshandlade och misstänkliggjorda.

På måndagskvällen hölls en manifestation på Möllevångstorget under parollen ”Vi har fått nog! Aktion mot polisens/ordningsvakternas övervåld”.

Båda systrarna Isaak deltog, men Camila var fortfarande på sjukhuset. Deltagarna manade till bojkott mot Moriskan.

Moriskan kommenterar händelsen

Biträdande verksamhetschef Jóhann Bjarnason bekräftar bråket i lördags. Han kommenterar händelsen i ett mejl till Kvällsposten. 

”Efter att ha fått redogörelser från vaktchef och närvarande personal och även pratat med de tre gästerna så förstår vi att det finns olika syn på händelsen. Vad vi har fått höra från vakter och personal så uppstod en konflikt när en av gästerna försökte gå ut med alkohol (vilket är förbjudet på grund av alkoholtillståndet) och blev stoppad av en av vakterna. Situationen ska sedan ha eskalerat och gästerna blev tillsagda att lämna platsen ett flertal gånger. Slutligen blev polis kallad till platsen efter att en av vakterna fick ett slag i ansiktet av en av de tre gästerna.”

– Vi tar situationen på stort allvar och kommer fortsätta utreda händelsen internt tillsammans med vår vaktchef och vaktbolag. Vår hållning är att alla situationer som går ska undvikas eller lösas genom kommunikation, säger Jóhann Bjarnason vidare via mejl.

Moriskan uppger att man varit i kontakt med de tre kvinnorna och att en av vakterna också polisanmält det som hände.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!