Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syskonen kan splittras efter mammans död

SYSKON I CHOCK. Först dog deras mamma av misstänkt vårdfel. Nu hotar socialtjänsten att flytta på bröderna Philip, 13, och Linus, 15, (till vänster), något som systrarna Emilie, 20, (som är höggravid) och Sofie, 18, vägrar acceptera. Längst fram Emiles dotter Moa, 4Foto: Per Nilsson
VOLLSJÖ. Mamma Therese Ahlgren, 42, dog på grund av ett misstänkt vårdfel. Nu riskerar hennes familj att splittras på grund av socialtjänsten.
- Vi har alltid haft det svårt, men vi har försökt göra det svåra roligt. Fast nu skäms jag, säger sonen Philip Ekström, 13.

FAKTA

Fotnot: Kvällsposten har pratat med två handläggare på socialtjänsten i Sjöbo. De hänvisar till socialchefen, som KvP inte har lyckats nå.

Det finns gott om hjärterum i den lilla lägenheten - men däremot väldigt ont om stjärterum.
Mellansystern Sofie Ahlgren, 18, har förstahandskontrakt på tvåan mitt i Vollsjö.
I sovrummet sover hon, storasyster Emelie, 20, Emelies dotter Moa, 4, och snart också Emelies nya bebis (förlossningen är planerad till 19 april). I vardagsrummet sov tidigare pojkarna Philip, 13, och Linus, 15, på madrass och fåtölj. Nu har de fått dit sängar. Det gör å andra sidan att man knappt kan röra sig där inne.

Fick äntligen flytta hem

Barnen har bott i fosterhem under större delen av sina liv. Under 2010 flyttade de äntligen hem till mamman igen, till ett litet hus utanför Vollsjö.
- Då började allt reda upp sig, säger Philip Ekström, 13.
I februari dog Therese Ahlgren. Novakliniken i Sjöbo rekommenderade Ipren för Thereses kraftiga feberkramper.
- Jag såg "112 - på liv och död" på tv, säger Philip. Där sa de att man alltid måste ta hand om någon som har kramper.

Fick ingen hjälp

Verkligheten i Vollsjö var annorlunda än tv-programmet - Therese fick ingen hjälp, utan avled hemma. Efter hennes död lämnade barnen huset.
- Vi har inte råd att betala hyran, säger Emelie Ahlgren.
Nu bor snart sex personer i en tvåa. Linus och Philip erbjöds jourhem kvällen då deras mamma dog.
- Vi var redan i chocktillstånd. Och så ville de ta våra bröder och försvinna! Jag sa att jag tar ansvaret för dem. "Ni får inte bara ta dem", säger Emelie.
Det utlovade krismötet veckan efter blev aldrig av.

Som ett fängelse

Drömmen är en trerummare, där Emelie, barnen och killarna kan få varsitt rum. Syskonen hoppas att socialtjänsten ska hjälpa dem med det. De har ingen annan familj.
- Det känns som ett fängelse här. Vi trampar varandra på tårna hela tiden, inget är privat, säger Sofie Ahlgren.
Men när hon får frågan om hur det blir den dag då syskonen flyttar, då lyser kärleken igenom.
- Vi reder upp saker. Vi pratar. Vi försöker, säger Sofie Ahlgren. När de flyttar blir det tomt.