Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sydsvenskar ❤️ Danmark – förutom när vi retar oss

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jag är egentligen ganska ordentlig.

Men när jag träffar min syster blir jag ändå alltid ”den slarviga”.

Precis så är det med Danmark.

Vi är syskon, Sverige och Danmark. Vi är nära varandra. Vi är lika varandra. En utomjordning som landade skulle ha svårt att förstå vad skillnaden mellan oss ens är. 

Men skillnad är det. Hold da kæft, om det är skillnad.

Vi svenskar må vara lydiga, men vi vågar gå mot röd gubbe om gatan är tom. Det gör inte danskar. Vi kan också bromsa en cykel utan att göra ett särskilt tecken med handen, det kan inte de.

Vi har snygg design men deras är fand i mig snyggare. Vi har metoo. De har gjort ett tappert försök att steppa upp på den fronten nu med tv-stjärnan Sofie Lindes modiga utspel som fått massvit stöd. Men ja, kära kära Danmark, tre år efter hela världen, det är faktiskt lite tragiskt, så får ni säga vad ni vill, men held och lykke med revolten, verkligen.

Danmarks andra statsminister som är kvinna, Mette Frederiksen. Sverige har haft noll.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK / FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Trots kvinnosituationen har dock Danmark haft två kvinnor som statsministrar (Helle Thorning-Schmidt och Mette Frederiksen). Sverige: Zero. 

Vi är ett litet land (10,23 miljoner) men de är ännu färre (5,7 miljoner). Och dessutom på liten yta, medan vi är bisarrt utspridda och också har mycket fler landsbygdsbor än de (sju av åtta danskar är urbana).

Vi skojar om alkohol lite inofficiellt så där, de skojar gärna om både kedjerökning och fylla helt officiellt och i medierna. Vi har ordentligt bryggkaffe som smakar kaffe.

Kort sagt: Danmark är ett systerland, och genom att se dem – ser vi oss själva. 

Aldrig har det varit så tydligt som under pandemin.

Och aldrig har Kvällspostens uppdrag varit så tydligt och viktigt.

Kvällsposten kommer ut i Halland, Skåne, Blekinge och Småland. Gränsland. Vårt område har under hela pandemin haft lägre smittotal än Stockholm – men haft samma rekommendationer att hålla oss till. Var det rätt, eller borde man tänkt region tidigare?

Kvällspostens Lars-Olof Strömberg stoppas vid gränsen – i början av pandemin. Vad har corona-halvåret gjort med svensk-danska relationerna?
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tonläget mellan Danmark och Sverige har dessutom tidvis varit högt, och för de sydsvenska länen med sina lägre antal smittade har detta varit lite stötande.

Skillnaderna har också varit uppenbara. Danmark har hela tiden haft betydligt strängare restriktioner, och var långt före oss med nu vardagliga åtgärder som tejpmarkeringar i matkön och plexiglasskivor mellan krogborden. 

I Sverige har regeringen fått kritik för att lita för mycket på experterna – i Danmark har Mette Frederiksen tvärtom angripits för att hon lyssnat för lite på experterna och i stället styrt själv.

TV-stjärnan Sofie Linde gjorde ett modigt utspel som blev viralt – tre år efter att resten av världen upplevde metoo-rörelsen.
Foto: Skärmdump/TV2 Zulu

I alla dessa frågor har vi på Kvällsposten märkt av ett mycket stort intresse från er läsare. Vårt uppdrag i Sydsverige och på gränsen mot Danmark har alltid varit viktigt – men sedan i mars avgörande. 

Inte minst under sommaren när gränsen öppnades, först delvis, sedan helt för svenskar. Reglerna var så krångliga att inte ens dansk polis kunde tillämpa dem enhetligt.

Intresset för grannlandet Danmark blev givetvis inte mindre i augusti när dansk politik flyttade hit då extremisten Rasmus Paludan använde Malmö för sin hatiska agenda att bränna koraner.

Nära, ändå långt borta. Lika, ändå olika. Syskonkärlek och syskongnabb. Kvällsposten fortsätter att hålla ett öga på vår mest älskade, hatade granne på andra sidan sundet. 

TIPS: Läs mer om Sydsverige och Danmark

Så lever danskarna – efter att corona stängde landet 

Här stoppas Kvällsposten vid danska gränsen

Skåningar välkomnas in i Danmark – ”Känns skönt”

Rasmus Paludan i intervju om upploppen: ”Blev som jag tänkt mig”

Maria Rydhagen: Vi tänkte aldrig att Danmark var ett annat land

Här öppnar Danmark gränsen – för svenskar 

TV: KvP-reportern befann sig i Danmark när beskedet kom

Kvällspostens reporter Maja Strömberg befann sig i Danmark när beskedet kom

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!