Foto: ArkivFoto: Arkiv
 Foto: Arkiv
Allt fler Sydsvenska kommuner säger nej tack till äkta fjärdrar. Foto: LASSE SVENSSONAllt fler Sydsvenska kommuner säger nej tack till äkta fjärdrar. Foto: LASSE SVENSSON
Allt fler Sydsvenska kommuner säger nej tack till äkta fjärdrar. Foto: LASSE SVENSSON

Sydsvenska kommuner
vägrar fjädrar i påsk

Publicerad

Allt fler kommuner bojkottar kalkonfjädrar som påskpynt.

I år är det nitton svenska kommuner som anmält till Djurens rätt att de inte kommer att använda kalkonfjädrar i årets påskpynt, bland dessa flera sydsvenska, enligt P4 Östergötland.

– Det är jätteroligt. Jag tycker att det tyder på att djurfrågan engagerar, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt till TT.

Inga fjärdrar till påsk. I alla fall inte i det officiella påskpyntet i flera Sydsvenska kommuner. Allt fler kommuner anmäler nämligen till djurskyddsorganisationen Djurens rätt att man fimpar riktiga kalkonfjädrar till högtiden.

Djurens rätt har undersökt varifrån de påskfjädrar som används i Sverige kommer från. De flest, visar det sig, har vuxit på kalkoner som har fötts upp inom den amerikanska köttindustrin.

Och nu säger allt flera Svenska kommuner, totalt 19, nej till riktiga fjädrar, enligt P4 Östergötland.

– Det är jätteroligt. Jag tycker att det tyder på att djurfrågan engagerar. Det är viktigt när det gäller kalkoner. Många har kanske inte så bra koll på förhållandena i kalkonindustrin, säger Camilla Björkbom till TT.

Alternativ: Färgade band

Syntetiska fjädrar då? Nja, enligt Camilla Björkbom. I så fall måste man verkligen säkerställt att det är syntetiska fjädrar.

 – Alla ska tycka att det är trevligt och då ska det vara något som är etiskt riktigt, säger hon till TT.

Ett alternativ till färgglada fjädrar med ett förflutet på en kalkon är alternativt påskpynt.

Camilla Björkbom och Djurens rätt hoppas nu att fler kommuner tar chansen och pyntar loss med plastband eller färgglada band i annat material.

 

De vägrar kalkonfjädrar i påsk:

Följande kommuner har hittills anmält till Djurens rätt att de inte kommer att pynta med påskfjädrar i år.

Falkenberg

Flen

Helsingborg

Håbo

Kristianstad

Linköping

Lund

Malå

Norrköping

Rättvik

Sollefteå

Sollentuna

Sölvesborg

Uppsala

Upplands Väsby

Vetlanda

Västerås

Växjö

Örnsköldsvik

Källa: Sveriges Radio/TT

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag