Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sydsvenska kommuner vädjar: ”Kom inte hit!”

I normala tider skulle påsken vara starten på säsongen för de över 10 000 danskar som har fritidshus i Sverige.

Men coronasmittan sätter stopp.

– Jag vädjar till danska fritidshusägare att följa regeringens uppmaning och undvika att besöka oss just nu, hälsar Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson, KD.

De danska fritidshusägarna betyder enormt mycket för sydsvenska landsbygdskommuner – de rustar upp gamla hus och handlar i de lokala butikerna.

Men det som brukar vara ett lyft har nu plötsligt blivit ett hot.

Kommunalrådet Bengt Germundsson, KD, i Markaryd vädjar till danska fritidshusägare att stanna hemma tills vidare.Foto: REGION KRONOBERG
Tiotusentals danskar har tillgång till ett fritidsboende i Sydsverige. (Bilden har inget med den aktuella artikeln att göra.)Foto: OKÄND

Danska TV2 Lorry har varit i kontakt med kommunledningarna i Laholm, Markaryd, Tingsryd, Älmhult, Hässleholm och Örkelljunga.

Alla har gett liknande svar som Bengt Germundsson i Markaryd. Så här säger Tingsryds kommunalråd Mikael Jeansson, S, i en skriftlig hälsning till danskarna:

– Jag tänker inte säga att ni inte skall åka hit men jag vill dock att ni överväger ert beslut en gång till och funderar på vad som är viktigast just nu.

– Risken att bli smittad och hastigt insjukna är stor. Skulle ni bli sjuka är det kanske framför allt den danska sjukvården som ni känner er mest trygga med. 

Elizabeth Peltola, C, är kommunalråd i Älmhult. Hon säger att vården där bara är planerad för kommunens egna invånare.Foto: Henrik Palmberg / Älmhults kommun
Många danskar med fritidshus i Sverige undrar hur de ska göra nu när påsken kommer. Vågar man åka över? (Bilden har inget med den aktuella artikeln att göra.)Foto: Arkiv

Älmhults kommunalråd Elizabeth Peltola, C, ger uttryck för samma tanke.

– Vården just nu är planerad utifrån de som bor i regionen. Därför vädjar jag till er att inte åka till Älmhults kommun just nu, hälsar hon.

Hässleholms uppmaning är att ”verkligen tänka över om resan till Sverige är ”nödvändig” med tanke på ländernas gällande reserekommendationer och med tanke på att vi alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen”.

50 000 har anknytning

De tusentals svenska fritidshus och gårdar som ägs av danskar utnyttjas av ännu fler. En del av husen ägs av flera familjer gemensamt, eller av andelsföreningar.

Det kan, enligt TV2 Lorry, röra sig om uppemot 50 000 danska medborgare som har anknytning till de svenska fastigheterna.

– Det glöder om våra telefoner de här dagarna, säger Victoria Lindtner i föreningen Danske Torpere, en intresseorganisation för danskar med fritidshus i Sverige.

Frågar vad som gäller

Husägarna ringer för att fråga om villkoren för att resa över till Sverige. Vad får man och vad är förbjudet?

– Folk frågar till exempel vad det är för skillnad på att åka till Sverige eller att åka till Tisvilde, säger Victoria Lindtner till TV2 Lorry.

– Det är så klart en svår fråga. Gränserna är öppna och det är inte förbjudet att åka till Sverige. Men som ansvarstagande intresseorganisation vill vi så klart inte medverka till att öka risken för smittspridning.

Danska UD avråder

– Därför är vårt enda råd att man lyssnar till myndigheternas kraftiga uppmaning att stanna hemma.

Det danska utrikesministeriets resevägledning när det gäller Sverige är kort och koncis:

”Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele landet.”

Riskerna med att resa till Sverige anses vara så stora att man bör ha särskilda skäl för – som viktiga affärsresor eller pressande familjeangelägenheter – för att åka hit.

Skiljer sig från resten av storstadsregionerna.