Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydsvenska hundarna vann över hela världen

Kjäll Ottosson med Dylan i famnen vid en tidigare show. Foto: Privat
De två vinnarna i rasen långhårig chihuahua, hanen med sin husse till vänster och den svenska tiken med sin matte Janina till höger. Domaren Susan Lee i mitten. Foto: Privat

Väldens finaste hund och världens finaste chihuahua-tik, två titlar som numera innehas av Sydsvenska hundar, papillonen Dylan och chihuahuan Goldie.

– Det är helt överväldigande, säger Kjäll Ottosson, en av ägarna till Dylan som just utsetts till ”best in show” på hundutställningen Crufts i Storbritannien.

Crufts är namnet på världens största hundutställning som varje år utser världens finaste hundar i olika raser.

Konkurrensen är stenhård – varje år tävlar 22 000 hundar och de har då redan kvalat bland ännu fler i sina hemländer.

I år gick det allra finaste priset till en hund med svenska ägare, som blev utsett till BIS, best in show, när tävlingen gick av stapeln 7-10 mars.

– Det är överväldigande, det är något man aldrig trodde att man skulle få uppleva. Det är det härligaste som finns, säger Kjäll Ottosson.

”Kändes overkligt”

Världens finaste hund heter Dylan och är en papillon på 2,5 år, som bor med sin husse Kjäll Ottosson och matte Madeleine Ottosson, i småländska Vetlanda.

Att deras lilla sällskapshund skulle ta dem ut i världen var inget de hade räknat med när de hämtade hem honom från uppfödaren i Belgien år 2016.

Uppfödaren Kathleen Roosens med guldklimpen Dylan vid en tidigare show. Foto: Privat

Uppfödaren Kathleen Roosens är en van utställare och av de fyra valparna i kullen var inte Dylan den hon trodde på mest.

– Sedan skulle hon på en uppfödarutställning år 2017 och frågade om vi ville komma med och ställa ut honom. Det slutade med att han vann och sedan dess har det bara snurrat på, och han har i stort sett vunnit bäst i sin ras i varje tävling han varit med på.

Behandlades som rockstjärnor

Nu står uppfödaren Kathleen Roosen och hennes make som ägare till Dylan tillsammans med Kjäll och Madeleine. Tillsammans åker alla fyra till större utställningar, men det är Kathleen som visar upp honom.

Vetlanda-paret följde med spänning det som hände från läktaren. 

– Att han bara blev bäst i sin ras var helt sanslöst. Sedan att han gick och vann alltihop kändes nästan overkligt. 

 

LÄS OCKSÅ: ”Lämna tillbaka hunden – annars blir det häleri” 

 

Kjäll berättar att paret kände sig som rockstjärnor när de blev eskorterade av säkerhetsvakter till en bankett med representanter från världens ledande kennelklubbar, som applåderade när de kom in. Dagen efter fick Kathleen och Dylan medverka i en talkshow på BBC.

Minst berörd av stjärnglansen är nog stjärnan själv.

– Han ju samma gamla vanliga Dylan som alltid. Han bryr sig inte det minsta. Han är aldrig stressad utan har världens härligaste temperament. Han älskar att stå i rampljuset men lika mycket tycker han om att bara vara hemma, säger Kjäll Ottosson.

Ung och framgångsrik

Ett annat fint pris gick till den långhåriga chihuahuan Goldie, bara 17, månader, som bor med sin matte Janina Timerdal Eriksson i Växjö.

– Hon blev bästa tik i sin ras. Det är jättestort, säger Janina Timerdal Eriksson.

Janina Timderdal Eriksson med lilla vinnaren Goldie. Foto: Privat

Janina har sju hundar och är den som har fött upp Goldie, vilket gör att vinsten känns extra rolig.

– Det är troligen den första gången som en hund vinner som både har en svensk ägare och svensk uppfödare. När hon vann tänkte man ”det här händer inte”.