Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydsvenska flickor offer i stor porrhärva

Foto: Christer Wahlgren

Över 40 flickor från bland annat södra Sverige blev offer för två män som under lång tid utnyttjade dem för sexuell posering på internet. Flickorna i åldern 9–14 år lurades tro att de nätchattade med jämnåriga killar – men männen var 32 och 52 år.

De döms för sammanlagt 850 brott till fängelse i fem år, respektive två år och nio månader.

En av männen kommer från Stockholm och den andre från Gotland. Rättegången har hållit på sedan i juni månad i Gotlands tingsrätt där domen föll på tisdagen.

– Det har tagit lång tid eftersom det rör sig om många målsägare och ett väldigt stort antal brott, säger domaren, hovrättsrådet Christer Ganelind till Kvällsposten.

– Ingen av flickorna har behövt komma till rätten och vittna. Alla förhör har hållits på video och spelats upp i rättssalen. Det är det vanliga när det rör sig om målsägare under 15 års ålder.

Sammanlagt är det 44 flickor som utsatts för de övergrepp de båda männen nu dömts för. Av offren kommer uppskattningsvis ett tiotal från Sydsverige – från trakten av Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Helsingborg, Ystad och övriga södra Skåne.

Lurade flickorna att posera

Männen har låtsats vara i de yngre tonåren och lurat tjejerna att posera och även i vissa fall utföra sexuella handlingar inför webbkamerorna. Männen ha även bytt kontaktadresser, bilder och filmer med varandra.

32-åringen från Gotland döms för cirka 700 brott mot 40 flickor medan 52-åringen från Stockholm döms för omkring 150 brott mot 13 flickor. Sammanlagt tog åklagaren upp cirka 1200 fall, men ett stort antal har alltså inte hållit för fällande dom.

Männen har i huvudsak erkänt vad de åtalats för. När den fällande domen vunnit laga kraft blir det möjligt för männen att få behandling för sitt sexmissbruk i fängelset.

I de fall där åklagaren ville fälla för sexuellt övergrepp mot barn valde tingsrätten att lägga domen på en något lägre nivå.

Tingsrätten dömde dem för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!