Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydsvenska EU-toppens känga mot männen: ”De är gubbslem”

Anna Hedh (S) har suttit i EU-parlamentet i 15 år. Foto: Pressbild
Kvinnor demonstrerar utanför Europaparlamentet i Bryssel på internationella kvinnodagen. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Anna Hedh (S) är på väg att lämna sitt uppdrag efter 15 år i Europaparlamentet.

En ny rapport visar att jämställdheten går bakåt – och hon vittnar om hur kvinnliga politiker blir förtryckta av manliga kolleger. 

– Det finns en liten klick män som bara är äckliga, som är gubbslem, säger hon.

Sedan 2004 har Anna Hedh (S) från Mörbylånga suttit som parlamentariker i EU. Det här året blir hennes sista och efter EU-valet den 26 maj vänder hon hem till Sverige.

Som en av sina sista uppgifter har hon varit med och tagit fram en rapport över jämställdhetsutvecklingen i Europa. Resultatet oroar henne.

– De senaste åren har det stannat upp och till och med gått bakåt, säger hon.

I en intervju med Barometern uttryckte Hedh att hon ”inte kommer att sakna gubbslemmet” när hon lämnar rollen som EU-parlamentariker.

För Kvällsposten utvecklar hon:

– Som kvinna blir man inte riktigt tagen på allvar. Man blir kallad ”lilla gumman”, man utsätts för sexuella anspelningar och det har gjort att jag blir förbannad. Därav mitt uttryck gubbslem.

Fler män än kvinnor i EU: ”Hemsk kvinnosyn”

Hon berättar att när hon kom in i Europaparlamentet för 15 år sedan var hennes kolleger till 88 procent män. I nuläget är siffran 77 procent, och många är över 55 år gamla.

– De flesta är fina karlar som dock inte riktigt förstår vikten av jämställdhet. Men det finns en liten klick män som är bara äckliga, som är gubbslem. 

– De har en hemsk kvinnosyn och visar det öppet genom att nedvärdera kvinnor och tala om för oss att vi inte är värda något, säger hon.

Anna Hedh, Marita Ulvskog och Stefan Löfven på Socialdemokraternas valvaka 2014. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hedh ger ett exempel på en debatt om löneskillnader mellan könen där en polsk ledamot ska ha sagt att kvinnor inte har tillräckligt stora hjärnor och ”självklart ska ha sämre betalt än männen”.

– Hela tiden när vi har debatter är det äckliga individer som ställer sig upp och talar om att vi är mindre värda.

Erlandsson (C) lämnar efter anklagelser

På torsdagen avslöjade Expressen att Eskil Erlandsson (C), före detta landsbygdsminister, lämnar riksdagen. Skälet är att han anklagas för ”olämpligt uppträdande” och för att ha tafsat på flera kvinnliga riksdagsledamöter.

– Det finns män i alla partier, efter metoo-rörelsen, som har blivit utpekade. Det är inte bara i Sverige, säger Anna Hedh.

– Det är inte lätt att vara kvinnlig politiker. Jag och många kvinnliga kolleger är väldigt utsatta i Sverige också. Vi får alltid ta skit på olika sätt.

Har det här spelat in i ditt beslut att lämna?

– Absolut inte, jag känner snarare tvärtom att jag vill stanna kvar och påverka mer. Men 15 år är en lång tid och jag kände att det är dags att gå vidare.