Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydafrikanska elitpoliser jagar danska svindlerskan Britta, 64

Här sitter Britta Nielsen med ett glas champagne på en hästauktion i Danmark. I dag jagas hon över hela världen av dansk polis. Foto: WIEGAARDEN
Den internationellt efterlysa svindlerskan Britta Nielsen, 64, ska ha synts i Durban bland annat ska hon ha handlat i en mataffär som ingår i kedjan Spar-supermarket. Foto: Google

Jakten på mångmiljonsvindlerskan Britta Nielsen, 64, har blivit ett fall för sydafrikanska elitpoliser, Hawks.

Vittnen har sett henne besöka både restauranger och mataffärer i den sydafrikanska kuststaden Durban, uppger danska medier.

– Vi ska arbeta hårt för att hitta henne, säger general Bheki Cele till tidningen EkstraBladet.

Hawks är en elitstyrka inom det sydafrikanska polisväsendet med fokus på ekonomisk brottslighet och korruption. Den 64-åriga Britta Nielsen är internationellt efterlyst efter att ha avslöjats med att lura danska Socialstyrelsen på cirka 147 miljoner kronor. Bedrägeriet misstänks ha pågått mellan 2002 och 2018.

Hon har kommit över pengarna genom att ändra på kontonummer så att utbetalningar gick till hennes bankkonto i stället för projekt till utsatta danskar.

Britta Nielsen tycks ha insett att hon var nära att bli upptäckt och valde att fly landet. Innan dess sålde hon två bilar, en Range Rover och en VW Touran.

Britta fick ett försprång

När polisanmälan gjordes mot henne den 25 september hade hon tre veckors försprång.

Efter att hon försatts i konkurs bad danska myndigheter svensk polis att göra en husrannsakan i en gård hon köpt utanför Halland. Gården är nu belagt med kvarstad.

LÄS MER: Efterlyst dansk svindlerska köpte miljongård i Sverige

Danska mediers uppgifter tyder på att hon kan ha flytt till Sydafrika.

– Jag såg henne här för ungefär två veckor sedan. Jag är helt säker på att det var hon, säger parkeringsvakten Richardo Mayongo till danska DR Nyheter efter att ha fått se ett fotografi på Britta Nielsen.

Han såg bland annat hur Britta Nielsson gick in på en kinesrestaurang, Dragon´s. Hon ska även ha handlat i en affär, Spar-supermarket.

När de danska TV-reportrarna visade bilden på Britta Nielsen för två kvinnor som arbetar i restaurangen bekräftade de att den efterlysta svindlerskan varit där.

Även en anställd på Spar-supermarket kände igen Britta Nielsen. 

 – Hon har varit en fast kund, men jag har inte sett henne på ett tag, säger kvinnan till DR Nyheter.

Köpte egendom i Sydafrika

Området där Britta Nielsen synts ligger i norra delen av Durban. Under rapporteringen av mångmiljonsvindeln mot Socialstyrelsen har det efterhand framkommit att Britta Nielsen även köpt en egendom i Sydafrika och vistats där ofta.

Danska tidningen EkstraBladet skriver nu att den högsta polisledningen i Sydafrika intresserar sig för Britta Nielsen.

General Bheki Cele, som ingår i Sydafrikas regering och ansvarig för polisväsendet säger i en intervju med EkstraBladet:

- Jag har hört talas om fallet, säger Bheki Cele till tidningen.

Men medger att han själv inte har någon ingående information. Efter att EkstraBladet berättat mer om Britta Nielsen och misstankarna mot henne förefaller generalen att på stående fot besluta att om kraftfulla insatser.

Ministerns löfte

– Kriminalitet är kriminalitet, oavsett om det är nationellt eller internationellt, och vi måste agera nu, säger generalen.

I intervjun med den danska tidningen förklarar Bheki Cele att Britta Nielsen bör vara ett fall som ska hanteras av specialenheten Hawks.

– Vi ska arbeta hårt för att hitta henne, säger han.

I dag söker både dansk polis och en konkursförvaltare efter Britta Nielsen. Konkursförvaltaren försöker hitta fler tillgångar som ska kunna användas för att betala tillbaka åtminstone en del av de 147 miljonerna.

- Vi har efterhand bildat oss en god uppfattning om var hon befinner sig, säger Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør vid Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet till DR Nyheter.

Mer än så vill han inte avslöja om polisutredningen och jakten på Britta Nielsen..

Förutom Britta Nielsen misstänks ytterligare tre personer för inblandning. De är misstänkta för häleri. Ingen av de tre är häktade eller efterlysta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!