Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swish avslöjade skånsk kokainliga – och köparna

Polisen kunde hitta ett stort antal kunder till kokainligan genom att studera deras "säljtelefon" och swishöverföringar
Foto: Polisen
Kunderna som köpte kokain fick hemleverans och meddelades via sms, som polisen hittade,
Foto: Polisen
22-åringen utpekas som ledande i kokainligan. Han dömdes i dag till 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott av Malmö tingsrätt.
Foto: Polisen

En 22-årig skåning ledde under ett par år en framgångsrik kokainligan i Malmö med omnejd. Polisens granskning visar att han tjänade cirka 1,5 miljon kronor.

När polisen slog till avslöjades ligan bland annat av swishbetalningar som också ledde polisen till köparna. 

22-åring dömdes i dag till 4,5 års fängelse i Malmö tingsrätt.

I juni förra året stoppades en varuhuschef av polis efter att en bilist slagit larm. Varuhuschefen vinglade mycket kraftigt över till motsatt körbana vid ett vägarbete på E6 norr om Lund. En kollision med mötande fordon var ytterst nära, meddelade uppringaren polisen.

Varuhuschefen hade sina två barn i bilen när han konfronterades av polis vid en Shellmack. Det visade sig att han tagit kokain och även hade narkotika i bagaget.

Gömde kokain i skrevet

Varuhuschefen visade sig vara en av kokainligans kunder, och hade handlat kokain minst tolv gånger. Han var nära att avslöjas vid ett tillfälle. I ett avlyssnat samtal berättade varuhuschefen hur han undgick upptäckt:

"Jag tryckte upp den mellan ballarna….eh..direkt när de stoppade mig. De hittade inte den”.

Varuhuschefen dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott och rattfylleri.

Kärnan i ligan har bestått av 22-åring och två andra yngre män. I utkanten har funnits andra personer i samma ålder som vid olika tillfällen hjälpt dem.

Polisen i Malmö hade fått tips om att ligan sysslade med narkotika och lyckades efter en tid identifiera telefonen som blev deras fall - säljtelefonen. Det var den som användes av köparna för att beställa kokain. Beställningarna gjordes vanligen med sms eller telefonsamtal, och leveranserna sköttes av en av 22-åringens underhuggare, en 19-åring.

Beställde bakpulver

I ett avlyssnat samtal beställde till exempel en man "bakpulver", vilket inte på något sätt lurade polisens utredare. Tonen i de avlyssnade samtalen men också sms var ibland hjärtlig. En kund fick till exempel en kram via sms.

Vid ett annat tillfälle svarade ligan en kund med följande sms:

"Mer kan man alltid få! :)"

Märkligt nog reagerade inte 22-åringen, som utpekas som ledare i tingsrättens dom, när den 19-åring som ofta användes för att transportera kokain till kunderna plötsligt försvann. Han försvann eftersom polisen gripit honom.

Istället skickade ligan ut ett sms med budskapet att att man nu hade fyllt på förråden och kunde börja leverera. Det användes senare som bevis mot dem i tingsrätten.

Låg inkomst

När utredarna granskade 22-åringens privatekonomi fann de att hans taxerade, och mycket låga, inkomster inte räckte till för att på långa vägar klara normala vardagsutgifter. 

Men på hans privata bankkonton fanns bevis för betydligt större, och helt andra, inkomster. Han ska enligt polisen ha omsatt cirka 1,5 miljon kronor på sina konton.

Förutom 22-åringen dömdes en annan 22-åring till 4,5 års fängelse. Två av deras kamrater dömdes också till fängelse.

Ett stort antal köpare dömdes också men fick i nästan samtliga fall villkorliga domar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!