Sweden Rock vädjar: åk inte hit och campa

Sweden Rock Festival vädjar till alla hårdrockfans att inte komma till festivalområdet och campa nu när evenemanget är inställt.

Så här skriver ansvariga på Facebook:

”Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika folkmassor kvarstår. Låt oss vara rädda om varandra, så ses vi 2021 i stället!”

Den kommande veckan skulle Sweden Rock Festival ha hållits i blekingska Norje i Sölvesborgs kommun. En bit över 30 000 besökare brukar komma.

Sweden Rock Festival i Norje brukar dra över 30 000 besökare första weekenden i juni.
Foto: JENS CHRISTIAN
Kiss spelade på Sweden Rock 2019 i samband med gruppens End of the World Tour.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Men festivalen är inställd den här sommaren på grund av coronakrisen – som så många andra publika evenemang. Ändå är det en del som väntas söka sig till platsen.

Vill stoppa campare

Många har kanske bokat ledighet sedan länge och varit inställda på att köra till Norje. Festivalledningen vill förhindra detta, och skriver på Facebook:

”Vi har nåtts av information att det finns några av er som funderar på att komma till Norje och campa nästa vecka, trots att det inte blir någon festival.”

Festivalen påpekar att ”de tillfälliga festivalcampingarna ligger på privatägd mark, och de kommer inte att vara öppna eller bemannade”.

”Vi har heller ingen sjukvård, säkerhetsorganisation eller städning på plats.”

Samtidigt meddelar festivalledningen att ett antal 2020-produkter ska säljas på webben trots att festivalen inte genomförs. Det gäller bland annat festivalarmband.

Förlorar enorma summor

Sweden Rock går därutöver miste om intäkter för år 2020. Festivalen omsatte runt 150 miljoner kronor under 2018.

För Sölvesborgs kommun är den inställda festivalen ett hårt slag.

Enligt en rapport, som citerats i Blekinge Läns Tidning, är den turistekonomiska omsättningen för Sölvesborg med omnejd är cirka 190 miljoner kronor.

Sweden Rock betalar även en årlig hyra på cirka en miljon kronor till kommunen som äger marken dör festivalen anordnas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!