Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank dementerar rykte om jätteuttag

Aftonbladet rapporterade under lördagen om Ahmeds jätteuttag från bankomaten i Malmö.
Swedbank tillbakavisar uppgifterna. – Det inte finns någon kund som gjort uttag som är i närheten så stort, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.
Foto: Swedbank
Swedbank tillbakavisar uppgifterna. Bilden är från ett av bankens kontor i Stockholm.
Foto: MALIN LÖÖF

Efter Swedbanks uttagskaos i veckan spreds nyheten om Malmökillen Ahmeds jätteuttag.

Flera medier gick ut med historien - men banken tillbakavisar.

– Det finns inte någon kund som gjort uttag som är i närheten så stort, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

På onsdagen kunde Kvällsposten berätta att flera av Swedbanks bankomater i Malmö lämnade ut mer pengar än vad kunderna hade. Felet var åtgärdar efter några timmar, men under kvällen var det stökigt vid några automater och polisen hade bevakning på platsen.

Under fredagen spred flera medier nyheten om Malmökillen Ahmed som plockat ut 590 000 kronor i tusenlappar – mitt under kaoset. Pengarna skulle han skänka till svältande i Jemen, uppgav han.

Manipulerat kontoutdrag

Både Sydsvenskan och Aftonbladet publicerade historien som innehöll flera konstiga detaljer. 

Ahmed säger till Sydsvenskan att han tog ut beloppet i femhundralappar och tusenlappar. Men bankerna använder inte tusenlappar i bankomaterna, utan femhundralappar är den högsta valören. 

Aftonbladet visar även en skärmavbild från Ahmeds inloggning på bankens hemsida. Summan på 590 000 kronor redovisas med kommatecken som tusendelsavgränsare – men Swedbank använder mellanslag. Flera personer uppmärksammade felet, bland annat twittrade Kristoffer Örstadius, journalist på Dagens Nyheter att bilden verkar vara manipulerad.


Swedbank skriver på sin hemsida att de har en uttagsspärr som gör att kunderna inte kan ta ut mer än 15 000 kronor i veckan. Uttagsspärren fungerade under hela haveriet. Kunderna kunde alltså få ut mer pengar än vad som fanns på kontot, men trots allt inte mer än 15 000 kronor.

Det finns uppgifter om att det totalt togs ut närmare en halv miljon kronor från bankomaterna under kvällen. Swedbank vill varken kommentera den siffran eller historien om Ahmeds stora uttag.

– Jag kan på grund av banksekretessen inte uttala mig om en enskild kund. Det jag kan säga är att om vi ser övergripande på alla uttag under dagen, finns inte någon kund som gjort sammanlagda uttag som är i närheten så stort som 590 000 kronor, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.


Fungerade uttagsspärren under hela haveriet?

– Ja, det gjorde den. Jag vill även påpeka att det inte är olagligt att övertrassera sitt konto, men man blir återbetalningsskyldig. 

Bankomathaveriet har inte resulterat i någon polisutredning. Polisen bevakade ordningen vid automaterna under kvällen, men det finns ingen polisanmälan, varken mot Ahmed eller någon annan.

– Nej, det finns ingen anmälan vad jag kan se, säger Ulrika Olsson, inre befäl i Malmö.

Polisen bevakade bankomaterna under onsdagskvällen.
Foto: Micke Nilsson

Johanna Holst, pressjour på Bankomat AB som sköter flera bankers uttagsautomater, säger att företaget inte polisanmält. 

 – Polisen var där och bevakade dem. Men jag har ingen information om att det pågår någon polisutredning, säger hon på söndagen. 

"Jag ljuger inte"

Ahmed själv fortsätter hävda att han tagit ut pengarna. Trots att han får höra att hans bank inte kunnat se att ett så pass stort uttag genomförts.

– Säger banken verkligen det? Då blir det riktigt bra för mig som slipper betala. 


Så du menar att du verkligen har tagit ut 590 000 kronor?

– Ja absolut, jag ljuger inte. Har Swedbank inte lust att få tillbaka sina pengar blir jag bara tacksam om jag slipper betala.

Sydsvenskan skrev om Ahmeds stora uttag. Marcus Ekdahl är nyhetschef och berättar att man kontrollerade historien så långt man kunde innan man publicerade.

– Hur vi hittade nyheten kan jag inte säga, jag arbetade inte under det passet. Men vi kontrollerade som vanligt så långt vi kunde och formulerade oss med kritiska frågor i vår text. 

Tidningen valde att plocka bort artikeln bara en timme efter att den publicerats, med en kort rättelse. 

– Vi uppmärksammades av läsare och på andra sätt om en rad detaljer som gjorde att vi ytterligare ifrågasatte hans uppgifter. Det gjorde att vi valde att plocka bort artikeln, men vi vet fortfarande inte om att han gjort uttaget eller inte, säger Marcus Ekdahl.

Gjorde ingen rättelse

Kvällsposten har sökt Aftonbladet för en kommentar utan framgång. I Facebookgruppen Journalistbubblan svarar Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher på kritiken. Hon skriver:

"När vi inser att vi, trots flera kontrollpunkter, blivit blåsta så avpublicerar vi genast artikeln. Ibland är det motiverat, som i det här fallet då det inget finns att korrigera då då hela grundstoryn är felaktig"

I den tryckta tidningen skrivs en rättelse, men på webben är artikeln bara bortplockad. Motiveringen från Sofia Olsson Olsén är att det "blir obegripligt och svårplacerat med en rättelse för läsare som inte läst själva grundstoryn".


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!