SVT-reporterns ordväxling med Christian Sonesson

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, M, har fått kritik för att göra skillnad på flyktingar efter att kommunen vänt i flyktingfrågan

Nu hävdar han att även en SVT-reporter har anklagat honom för att uttrycka sig ”rasistiskt” – mitt under en intervju. 

SVT nekar dock till detta. 

– Vår reporter har ställt kritiska frågor till Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson och inget annat, säger SVT:s ansvariga utgivare Göran Eklund.

Ordväxlingen skedde i samband med en intervju om flyktingfrågan och Staffanstorps öppning för att nu hjälpa personer på flykt från Ukraina. Christian Sonesson var inne på att det är lättare att integrera personer från Europa i det svenska samhället jämfört med personer utanför Europa. 

SVT-reportern ska då först ha ställt frågan ”Förstår du att det kan uppfattas som snudd på rasistiskt i mångas öron när du säger så?” – och därefter enligt Christian Sonesson fastslagit: ”Men det är ju rasistiskt”. 

Efter intervjun följde en diskussion mellan Christian Sonesson och reportern om intervjun och ordvalen. 

Både intervjun och diskussionen efter ska finnas på band hos SVT. 

SVT: ”Restriktiva med att lämna ut vårt råmaterial” 

SVT:s ansvariga utgivare Göran Eklund nekar till att reportern uttryckt någon personlig värdering och sagt till Sonesson att ”det är rasistiskt”. 

– Vår reporter har inte sagt att det Christian Sonesson sa under intervjun är rasistiskt. Jag är helt trygg med hur vår reporter agerat här, säger han. 

SVT vill inte lämna ut hela det inspelade materialet.

– Vi är mycket restriktiva med att lämna ut vårt råmaterial och kommer inte att lämna ut detta.

Med vid intervjutillfället var även Staffanstorp kommuns stabs– och säkerhetschef Henrik Lethin. Han säger att reportern gav uttryck för att det som Christian Sonesson sagt var rasistiskt. Han säger också att han kommer ihåg att det blev en efterföljande diskussion om hur reportern uttryckt sig och att Christian Sonesson reagerade. 

– Det var inte bara den frågan som SVT nu påstår. Då hade det inte blivit en efterföljande diskussion. Reportern medgav också att han uttryckt sig fel i stridens hetta. 

Reportern vill inte bli citerad utan hänvisar till ansvarig utgivare. 

Se mer: ”Mina barn är ledsna och tröttna, men har börjat le”

”Mina barn är ledsna och tröttna, men har börjat le”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!