Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-reportern döms för människosmuggling

Foto: EMIL LANGVAD/TT
Foto: EMIL LANGVAD/TT

SVT-reportern Fredrik Önnevall och två medarbetare hjälpte en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige.

Nu döms de till villkorlig dom och samhällstjänst för människosmuggling.

– Det har varit av humanitära skäl och ingen har fått betalt, men man har passerat många inre gränser i Europa, säger Kristina Andersson, chefsrådman i Malmö tingsrätt. 

Fredrik Önnevall, en filmfotograf och en tolk fick kontakt med syriska flyktingar vid inspelningen av SVT-serien "Fosterland" i Grekland 2014. En var den då 15-årige Abed, som ville ha hjälp att ta sig till sina släktingar i Sverige.

– Han vädjade om att få komma ut ur Grekland. Han var i en extremt utsatt situation och var livrädd, säger Fredrik Önnevall.

Åtalades för människosmuggling

Enligt åklagare Kristina Amilon hyrde teamet bil från Aten till en färja, bestämde resväg och ledsagade pojken med båt till Italien, tåg genom Europa och buss över Öresundsbron till Malmö. Abed hade ordnat egna falska id-handlingar och teamets tolk spelade hans mamma.

– Dessutom gick de till frisören för att ge honom ett mer europeiskt utseende, sa Kristina Amilon under rättegången och krävde tre månaders fängelse för människosmuggling.

Enligt henne spelade det ingen roll att de inte tagit betalt för att få honom till Sverige.

– Det finns inget krav på att en ekonomisk prestation ska ha utgått. Det räcker att man hjälper någon igenom en inre gräns.

Villkorlig dom med samhällstjänst

På torsdagen dömde Malmö tingsrätt de tre för människosmuggling enligt utlänningslagen till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Om fängelse hade valts som påföljd skulle de fått två månader.

–  Vi sänkte påföljden eftersom det rör sig om en enstaka person, varit av humanitära skäl och ingen fått betalt. De är inte tidigare straffade och det finns inga skäl att tro att de begår brott igen, säger Kristina Andersson.

Ska överklaga

De åtalade nekar till brott och menar att de endast varit medresenärer, skildrat pojkens resa och agerat som medmänniskor. De ville frikännas på grund av humanitärt undantag. 

–  För att tillämpa humanitärt undantag ska det vara ett akut behov av skydd. Men de har rest över flera inre gränser i Europa och pojken har kunnat få skydd tidigare. Det söktes inte heller asyl omedelbart vid ankomst till Sverige, vilket hade krävts, säger Kristina Andersson.

Fredrik Önnevall säger att han ska överklaga. 

– Det är olyckligt att tingsrätten landar i den slutsatsen. Vi kommer att överklaga så får vi se var det slutar.

 

Så säger lagen

* Förra året väcktes 121 åtal om människosmuggling. Det kan jämföras med 59 åtal 2015 och 17 åtal 2014.

* Så här säger lagen: "Den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, en annan EU-stat eller Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein döms för människosmuggling till fängelse i högst två år". Detta gäller brott av normalgraden.

* Om hjälpen skett mot ersättning, utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer eller utförts under former som innebär livsfara för utlänningen klassas brottet som grovt. Då blir straffet lägst sex månaders fängelse och högst sex år.

* I svensk lag står inget om humanitärt undantag, men i det bakomliggande EU-direktivet nämns att sådana undantag kan göras i praxis.

* Högsta domstolen skriver i en dom från 2009 att det inte är uteslutet "att det kan förekomma fall där omständigheterna är sådana att den som hjälpt en asylsökande att komma in i landet via en inre gräns, för att vid ankomsten kunna söka asyl, inte ska anses ha begått brottslig handling" (med inre gräns menas gräns mellan EU-länder).

Källor: Åklagarmyndigheten, utlänningslagen, Högsta domstolen (B3672-07)