Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svt-program granskar politikernas lyxresa

Nu granskas de skånska lokalpolitikernas resa till franska rivieran av Svt-programmet Kommungranskarna.

Fem politiker och två tjänstemän från Staffanstorp åkte på konferensresa under fyra dagar - till en kostnad på flera hundratusentals kronor.

- Vi har inget att dölja och det var värt pengarna, säger Torbjörn Lövendahl, socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen.

SvT-programmet Kommungranskarena använder sig av uppgifter och tips som kommit in till redaktionen för Uppdrag Granskning.

I ett program som ska sändas under senare delen av september står den uppmärksammade Staffanstorpsresan i fokus för programmet.

- Vi har haft programledaren Sophia Djiobaridis på besök i Staffanstorp och hon har bland annat gjort intervjuer med mig, säger Torbjörn Lövendahl.

Skickade sju personer

Till den årliga fastighetsmässan Mipim i Cannes reser många av landets kommuner. Mässan är världens största i sitt slag och anses som en viktig mötesplats för byggherrar, fastighetsföretag, investerare och andra aktörer.

Malmö stad skickade en delegation på 20 personer till den senaste mässan. Från Lund reste en grupp på fem personer.

Det som gjorde att lilla Staffanstorp drog uppmärksamheten till sig var att en grupp på hela sju personer besökte mässan.

- Det var ett enhälligt beslut, säger Torbjörn Lövendahl. Vi har ett koncernövergripande bolag där både tusen lägenheter, skolor, förskolor, energibolag och bredbandsbolag ingår. Vi tyckte det var rimligt att samtliga fem styrelseledamöter och de två tjänstemännen i bolaget fick åka.

"Kokar soppa på en spik"

Men i Svt-programmet ifrågasätts rullningen av skattepengarna. Hur mycket resan kostade kan inte Torbjörn Lövendehl svara på så här efteråt. Men i grannkommunen Lund reste fem personer och där uppskattade kommunalrådet Mats Helmfrid att de fyra dagarna för fem delegater gick på 400-500 000 kronor.

Torbjörn Lövendahl betonar att resan skedde under lågsäsong i mars och vad han minns var rumspriset per deltagare bara var kring 325 kronor.

- Programmet kokar soppa på en spik. Hade vi rest till Stockholm hade ingen brytt sig, men nu råkar mässan vara i Frankrike och det är inget vi kan påverka.

Torbjörn Lövendahl kan inte direkt peka på vilken konkret nytta Staffanstorps kommun haft av resan.

- Men ingen har ångrat satsningen och resan har redovisats fullt i kommunfullmäktige också, säger politikern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!