Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilens stora oro: ”Sover inte på nätterna”

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson förklarar vad som egentligen gäller med de nya reglerna gällande sammankomster.
Tareq Taylor oroar sig för framtiden för hans restaurang.
Foto: LASSE SVENSSON
Flera restauranger står tomma. Här en restaurang i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin slår hårt mot restaurangbranschen och många krogägare förbereder nu för det värsta. 

Tv-kocken och krögaren Tareq Taylor tvingas räkna på hur lång tid det tar tills hans företag går i konkurs – om det fortsätter så här. 

– Vi lever som i en bubbla som vi väntar på ska spricka. Vi vet att den kommer spricka, vi vet bara inte när den ska spricka. 

När människor uppmanas stanna hemma och minska sina sociala kontakter påverkas mängder av branscher och företag. 

I fredags kom också nya regler från regeringen: Folksamlingar på över 50 personer förbjuds. Restauranger omfattas inte av den nya lagstiftningen, men sedan tidigare har barservering förbjudits. 

Tareq Taylor, restaurangägare i Malmö och aktuell i SVT-programmet Trädgårdstider, berättar i Helgpasset i P4 om hur han påverkas i dessa omskakande tider. Han säger att han aldrig varit med om något liknande. 

– De sista två veckorna har jag inte sovit på nätterna. Är jag ensam någon stund sitter jag ibland och gråter för mig själv. Eftersom jag inte ser någon ljusning framåt sitter jag snarare och räknar på hur lång tid det tar innan konkurs, inte hur lång tid det tar tills vi är ute på andra sidan. Jag försöker bara förlänga det här så att vi alla kan ha våra jobb kvar. Jag gör mitt yttersta, inte bara för min egen skull, säger han till programledaren Johan Signert. 

Vill se bättre stöd från regeringen 

Det svåra är ovissheten, menar han. Ingen vet hur coronapandemin har påverkat landet om bara någon vecka eller månad. 

– Jag ser många av mina kollegers livsverk gå i graven dagligen.

Tareq Taylor säger till Expressen att framtiden för många restauranger hänger på hur regeringen väljer att agera. Det de kommit med hittills är främst lån. 

Han skulle hellre se att regeringen beslutar att stänga restauranger – och under tiden ger ekonomisk ersättning. 

– Det hade varit ett riktigt ansvarsfullt sätt att att ta itu med det. Som det är nu kommer det bara leda till att företagen blöder ut mycket långsamt. Jag förstår att det är en stor ekonomiskt ansvar för regeringen att säga att i detta skede tar vi ansvar för samtliga anställda inom de här sektorerna, men man kan också villkora stödet.
Låten "karantän" blev till efter att Oden blivit hemskickad från skolan med hosta och fått spendera en vecka hemma – se hans framträdande här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!