Attackerna mot träden i Malmö startade i november och har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken.
– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, till TT.
Polisen arbetar för fullt med att försöka ringa in trädvandalen. Bland annat genom att kontakta gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelningen, Noa.
– Vi hoppas att någon med fräscha ögon och med väldigt stor expertis ska titta på det här och förhoppningsvis kunna hjälpa oss komma närmare misstänkta gärningsmän, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.
Träd viktigt för en stad
Det är många Malmöbor som sörjer de skadade träden. En av dessa är John Taylor, trädgårdsmästaren som syns i SVT:s ”Trädgårdstider”.
– Det är ett deppigt ämne att prata om, säger han.
Han har själv jobbat inom kommunen och har vänner och kolleger som jobbar kvar.
– Vi är naturligtvis ledsna, det är många av oss som har satt de här träden. Och träd är viktigt för en stad, vi älskar våra träd. Dessutom har vi skattebetalare lagt ner ganska mycket pengar på dem.
Vad kan ligga bakom det här?
– Jag är en hobbypsykolog men jag gissar på att det antingen är någon som är psykiskt sjuk eller någon som vill hämnas mot någonting, staden eller samhället. Men det är ju bara mina personliga teorier.
Några av platserna där trädvandalen har härjat:
https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/tradvandal/(klicka på krysset för mer info)
”Drivkraft att skada eller hämnas”
John har själv varit ute och tittat på förödelsen och noterat att alla angrepp är likadana och på samma höjd.
– Det tyder på disciplin. Eller att förövaren är i någon sorts psykos. Det är sjukt disciplinerat gjort och det är jobbigt för det tyder på att det är någon som har ett mål eller en drivkraft att antingen skada eller hämnas.
Är träden förlorade?
– Nej, inte alls, men det är en angreppspunkt för sjukdomar och svamp. Det här kommer till viss del påverka trädets förmåga att arbeta med vatten och näring. Många av träden kommer läka, men om det blåser upp till storm om 10-15 år så kan det vara att de har en svag punkt och riskerar att knäckas.
Malmö stad och polisen vädjar nu till Malmöborna att höra av sig om de ser något eller vet något om trädvandalen.
– Man ska givetvis ringa 112 vid pågående skadegörelsebrott. Om det är möjligt och säkert får man gärna fotografera eller filma, men inte ingripa eftersom personen nog har både kniv och yxa, har lokalpolisområdeschef Andy Roberts tidigare sagt till Sydsvenskan.
Johan Taylor hoppas att vandalen avslöjas så fort som det bara går.
– Jag litar på att polisen gör sitt bästa för att lösa det här. Jag vet att de är ute och håller koll.