Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilens ilska mot trädvandalen i Malmö

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Trädgårdsmästaren John Taylor tar angreppen mot träden personligt.
Foto: SVT

En trädvandal härjar i Malmö. Över 200 träd på allmän mark har vandaliserats på senare tid. 

SVT-profilen och trädgårdsmästaren John Taylor tar illa vid sig när han ser vad som händer. 

– Det är som om någon skulle gå in i ditt hus och spreja på en vägg eller krossa ett fönster, det är ett angrepp mot mig personligen och mot alla andra Malmöbor, säger han. 

Attackerna mot träden i Malmö startade i november och har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken.

– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, till TT

Polisen arbetar för fullt med att försöka ringa in trädvandalen. Bland annat genom att kontakta gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelningen, Noa.

– Vi hoppas att någon med fräscha ögon och med väldigt stor expertis ska titta på det här och förhoppningsvis kunna hjälpa oss komma närmare misstänkta gärningsmän, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen. 

Drygt 150 träd har angripits på samma sätt i Malmö.
Foto: Karsten Petersen
John Taylor har hört från kolleger i andra städer om liknande attacker. 2011 var det någon i Göteborg som utförde likadana angrepp som nu görs i Malmö.
Foto: Karsten Petersen

Träd viktigt för en stad

Det är många Malmöbor som sörjer de skadade träden. En av dessa är John Taylor, trädgårdsmästaren som syns i SVT:s ”Trädgårdstider”.

– Det är ett deppigt ämne att prata om, säger han. 

Han har själv jobbat inom kommunen och har vänner och kolleger som jobbar kvar. 

– Vi är naturligtvis ledsna, det är många av oss som har satt de här träden. Och träd är viktigt för en stad, vi älskar våra träd. Dessutom har vi skattebetalare lagt ner ganska mycket pengar på dem. 

Vad kan ligga bakom det här?

– Jag är en hobbypsykolog men jag gissar på att det antingen är någon som är psykiskt sjuk eller någon som vill hämnas mot någonting, staden eller samhället. Men det är ju bara mina personliga teorier. 

Några av platserna där trädvandalen har härjat: 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/tradvandal/

(klicka på krysset för mer info)

”Drivkraft att skada eller hämnas”

John har själv varit ute och tittat på förödelsen och noterat att alla angrepp är likadana och på samma höjd. 

– Det tyder på disciplin. Eller att förövaren är i någon sorts psykos. Det är sjukt disciplinerat gjort och det är jobbigt för det tyder på att det är någon som har ett mål eller en drivkraft att antingen skada eller hämnas. 

Är träden förlorade?

– Nej, inte alls, men det är en angreppspunkt för sjukdomar och svamp. Det här kommer till viss del påverka trädets förmåga att arbeta med vatten och näring. Många av träden kommer läka, men om det blåser upp till storm om 10-15 år så kan det vara att de har en svag punkt och riskerar att knäckas. 

Malmö stad och polisen vädjar nu till Malmöborna att höra av sig om de ser något eller vet något om trädvandalen. 

– Man ska givetvis ringa 112 vid pågående skadegörelsebrott. Om det är möjligt och säkert får man gärna fotografera eller filma, men inte ingripa eftersom personen nog har både kniv och yxa, har lokalpolisområdeschef Andy Roberts tidigare sagt till Sydsvenskan

Johan Taylor hoppas att vandalen avslöjas så fort som det bara går. 

– Jag litar på att polisen gör sitt bästa för att lösa det här. Jag vet att de är ute och håller koll. 

TV: Fler nyheter från Malmö

Flera fynd av bullar med glaskross – polisen vädjar om hjälp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!