Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HD halverar straffet för Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare döms till människosmuggling. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Önnevall under förhandlingarna i tingsrätten. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Även Högsta domstolen anser att programledaren Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare gjorde sig skyldiga till människosmuggling när de tog med sig en 15-årig flyktingpojke från Grekland till Sverige.

Men HD halverar i princip straffet och dömer medarbetarna till villkorlig dom och 40 dagsböter, vilket motsvarar ett straffvärde på en månads fängelse.

– Jag är positiv och glad för att de ändrade påföljden, säger Önnevall själv till TT.

Det var under inspelningarna av dokumentärserien ”Fosterland” som programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, träffade 15-årige flyktingpojken Abed i Grekland.

 Det började med att 15-årige Abed inför rullande kamera vädjade om att få följa med till Sverige, vilket han sedan fick göra.

Hela resan skildrades i tv-programmet och det ledde till att de inblandade i efterhand polisanmäldes av en privatperson och delgavs misstanke om brott.

Men Önnevall, nu aktuell med programserien "Sverige" i SVT, har hela tiden sagt att han inte ångrade gärningen.

– Jag gjorde det som jag kunde stå för som människa och det är jag nöjd med, sa han efter att han dömts i tingsrätten.

Önnevall välkomnade HD:s beslut

I februari i år dömdes trion för människosmuggling till villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar. Domen motsvarade två månaders fängelse.

 Fredrik Önnevall välkomnade sedan HD:s beslut att pröva ärendet. 

– Jag tycker att det är jättebra, för det är mycket som vare sig tingsrätten eller hovrätten tog hänsyn till. Domstolarna borde ha tagit hänsyn till att det handlade om en minderårig, sa Fredrik Önnevall då. 

Domen i Högsta domstolen innebär i princip en halvering av straffet. 

HD anser att Fredrik Önnevall och de två andra SVT-medarbetarna gjorde sig skyldiga till ett brott av normalgraden och att de ska dömas till villkorlig dom och dagsböter motsvarande ett straffvärde om en månads fängelse, skriver domstolen på sin hemsida.

Engångsföreteelse

Det Högsta domstolen framför allt resonerat kring är om det handlat om människosmuggling av normalgraden eller om det ska ses som ett ringa brott.

HD anser att det i och för sig finns omständigheter som talar för att det skulle vara ett ringa brott, som att SVT-medarbetarna hade det som domstolen kallar ”närmast humanitära skäl”.

Domstolen konstaterar också att det var en engångsföreteelse, att det inte gjordes mot ekonomisk ersättning och att resan inte tycks ha varit planerad i förväg.

Men att resan gick genom ett stort antal andra länder där pojken kunde ha sökt asyl innan han kom till Sverige gör att domstolen ändå kommer fram till att det inte var ett ringa brott, utan ett brott av normalgraden.

Fredrik Önnevall säger att han varit beredd på olika utfall i Högsta domstolen.

– Vad jag är positiv till och glad inför är att de ändrade påföljden. Inte för att samhällstjänst spelar någon roll i sak, men det skickar en viktig signal att de förstått att vi hade som syfte att hjälpa en pojke som befann sig i en nödsituation, säger han till TT.