Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-chefens oväntade toppjobb utomlands

I december tillträder Emma Kronqvist som tv-chef på DR. Foto: Jesper Berg

SVT-veteranen Emma Kronqvist har blivit värvad till ett oväntat toppjobb – hon blir ansvarig för vad som ska visas för danskarna på all statlig tv. Hennes uppdrag är att ta Danmarks public service "in i framtiden".

– Det är helt otroligt, det är ett väldigt attraktivt jobb, säger Emma Kronqvist.

Nu står det klart att Emma Kronqvist, 44, för närvarande chef för SVT Malmö, Umeå och Göteborg, kommer packa sina väskor – bildligt talat – och bege sig raka vägen över sundet.

Där väntar ett toppjobb på danska tv-bolaget DR, Danmarks leverantör av produktioner för public service i TV, radio, internet och andra plattformar. Som tv-chef kommer Emma Kronqvist ha ansvar för kanalerna DR1, DR2, DR3, DR K och DR TV.

– Det är helt otroligt, det är ett väldigt attraktivt jobb. Dessutom att få lov att vara så nära människors behov av bild och historier, vad och hur vi berättar om saker. Allmänhetens tv-vanor ha förändrats och det är jätteutmanande att jobba med legitimiteten för public service.

Danskarna spekulerar

I Danmark har nyheten väckt stor uppmärksamhet, att svenska Emma Kronqvist nu kommer besluta över vad som ska sändas i dansk statlig tv. Bland annat har Ekstrabladet ägnat en hel artikel åt att spekulera kring vilken lön hon kommer få, över en miljon kronor i årslön.

Emma Kronqvist har en lång och mångfacetterad mediekarriär bakom sig, bland annat var hon programledare för SVT-favoriten "Djursjukhuset" tillsammans med Ingvar Ernblad i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Foto: SVERIGES TELEVISION

Emma Kronqvist har jobbat på SVT i olika former sedan 2002, senast som programchef för SVT Syd. Den tjänsten lämnar hon alltså nu efter att ha blivit headhuntad av det danska medieföretaget, utan en tanke på att jobba i Köpenhamn.

När hon gick på intervjun kände hon dock hur det klickade.

– Det var för mig så överraskande men jag åkte på intervju och kände att det fanns bra personkemi. Jag blev mer nyfiken och intresserad. Sedan har jag en så perfekt blandning av det som behövs, historieberättande, utgivarfrågor, publicering och teknik, säger Emma Kronqvist.

Ligger bakom flera tv-favoriter

I DR:s ansvarsområde ingår både statlig radio och tv. Emma Kronqvist kommer jobba med det som hon har mest erfarenhet av – tv. Tidigare har hon jobbat med program som Stjärnorna på slottet, Mia och Klara, Musikhjälpen, Sommarlov, Riket och Himlen kan vänta.

– Emma Kronqvist har blick för det unika i public service-tv, hon är en stark strateg och arbetsledare, och så har hon stor inblick i de möjligheter och utmaningar som finns i framtidens medieanvändning, säger Henriett Marienlund, vd för DR medier, i ett pressmeddelande.

Emma Kronqvist under inspelningen av dokusåpan "Riket" i Sydvästra Polen år 2004. Foto: SUVAD MRKONJIC

Det kommer vara ganska stor skillnad mellan det tidigare SVT-jobbet och jobbet på DR. 

– På SVT var jag mer ansvarig på produktionsbolagssidan. Mitt nya jobb kommer mycket mer handla om det visionära tänket kring rörlig bild, publicering och teknik. Att sätta mål och beställa rätt tv. Det är inte så mycket verksamhet och kommunikation utan snarare utbud, att få ägna sig åt det är underbart. Jag hoppas kunna göra minnesvärda program som sätter sig för livet, säger Emma Kronqvist.

Lång erfarenhet

Vem som ska ersätta henne på SVT i Malmö är dock fortfarande oklart.

– Vi hade precis ett möte om det. De kommer säkert klara sig jättebra men det är såklart det är dubbla känslor att lämna. Jag har fått så otroligt många fina mejl och meddelanden från medarbetare på alla ställen både inom SVT och utanför. Det känns stort, säger Emma Kronqvist.

År 2002 började Emma Kronqvist på SVT och blev efter olika projektledarjobb blev chef på SVT Malmö 2013. År 2016 tog även över ansvaret för SVT Göteborg och SVT Umeå. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Den blivande DR-chefen, som är född och uppvuxen i Malmö, tillträder sin tjänst i Köpenhamn den 1 december. Hon har dock inga planer på att lämna sin hemstad.

– Nu har jag ju fått pendla till Stockholm i många år så att pendla över bron är faktiskt mindre. Detta är snarare ett steg för mig att vara kvar i Malmö. Jag bor i Västra hamnen i Malmö och jag har aldrig bott på ett bättre ställe i hela mitt liv, säger Emma Kronqvist.

Är du nervös?

– Jag har lite fjärilar i magen men på ett väldigt positivt sätt. Jag känner mig inte orolig eller så utan det är mer spännande och lustfyllt, säger Emma Kronqvist.

Hur har du det egentligen med danskan?

– Det kommer vara en utmaning för båda parter. Jag förstår ganska hyggligt men det är nog värre när det kommer till att själv bli förstådd, jag får komma på taktiker, säger Emma Kronqvist.

 

Vad väljer du?

Varmkorv med bröd eller rød pølse
– Rød pølse får det nog bli. 

 

Abba eller Olsen brothers

– Abba!

 

Svenska dokusåpan "Riket" eller danska tv-serien "Riget"

– Fast jag har varit med och gjort den svenska är den danska så himla bra.

 

Mikael Persbrandt eller Mads Mikkelsen 

– Utan tvekan Mads.

 

Spättekaka eller Wienerbröd

– Jag äter inget av det men jag får väl ta Wienerbröd.

 

Ingmar Bergman eller Lars von Trier 

– Ingen av dem egentligen men Ingmar Bergman.

 

Astrid Lindgren eller HC Andersen

– HC Andersen.


Zlatan eller Mikael Laudrup

– Zlatan är ju Malmö.

 

Liseberg eller Tivoli
– Jag har knappt varit på något av dem men Tivoli.

 

Malmö eller Köpenhamn
– Jag måste ju säga Köpenhamn, "I'm moving on".