Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svinen bökade sönder Sallys trädgård - igen

Sally är trött på sina bökande nattgäster. Foto: Ronny Johannesson

De blir bara fler och fler och de äter sig genom Sydsverige. Vildsvinsstammen har fullkomligt exploderat och svinen bökar sönder allt de kommer åt, trädgårdar, fotbollsplaner, golfbanor.

Sally Götrich i Broslätt utanför Höör är en av många som fått nog av svinen. Två gånger senaste veckan är bara för mycket.

I Åstorp i nordvästra Skåne kalasar vildsvinen på en fotbollsplan på Björnås.

- Det är rena smörgåsbordet för vildsvin, säger Thomas Thelander, en av kommunens skyddsjägare.

Och i Broslätt utanför Höör visar Sally Götrich upp sin söndertrasade trädgård och suckar uppgivet:

- Hela trädgården ser ut som en upplöjd åker. Min syster och jag la tillbaka tuvorna men sedan var de här och grävde upp allt igen i natt. Och som det luktar, usch! Nu ger jag upp alltså, jag orkar inte mer.

Perfekt mark i Sydsverige

I två år har hon plågats av de ovälkomna bökbesökarna.

- Man är ju rädd för dem också. Det känns lite obehagligt om man skulle stöta på en sugga med kultingar, säger Sally Götrich.

Lite fick de stopp på bökandet när de lyckades skjuta en gylta, en ung vildsvinshona.

De sydsvenska länen med sina blandningar av skogar och öppen mark är för bra för att vara sant för vildsvin. Perfekt för att ströva runt och mumsa på nätterna och sedan ligga lugnt och skönt och trycka i skogarna på dagarna.

- Det är stor konkurrens mellan flockarna om att hitta egna marker, säger Thomas Thelander.

Av de 50 000 vildsvin som sköts i hela landet förra året sköts nära 13 000 i Skåne. Jägarna försöker hålla nere stammen men det är en seg kamp.

- En sugga kan få tre kullar om året med upp till tio kultingar så det kan bli ganska stora flockar, säger Jöns-Lennart Andersson, jaktvårdskonsulent på Skånes jägarförbund.

Krävs taktik

Flockarna håller ihop. Vår och höst rör de sig som mest. Våren när parningsperioden börjar, och hösten när skörden är i gång.

- Det är en omställningsperiod för dem och de flyttar in i skogsterrängen. Då ser man också skadorna i jorden på fälten, säger Jöns-Lennart Andersson.

För att få bort dem från oönskade ställen är det taktik som gäller.

- De är ju väldigt skygga så skjuter man "årsgrisar", ettåringar i kullarna, så brukar inte ledarhonan vilja vara kvar. De är väldigt läraktiga också men även toleranta och anpassningsbara, säger Jöns-Lennart Andersson.

Bygg kraftiga staket

I längden är det bara elstängsel eller ett stabilt staket som gäller, menar han.

- Men ett vuxet vildsvin kan ta 150 kilo på trynet. De har jättebra kraft och kan lyfta ett helt staket. Så man får bygga rejält.

BÖKBESÖK. Sally Götrich i Höör är trött på sina bökande nattgäster. Vildsvinen plöjer upp hennes gräsmatta. "Jag vill att kommunen gör något. Vi är många som är drabbade. Det är bara för mycket nu", säger Sally Götrich. Foto: Ronny Johannesson

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!