Misstänkta svindlerskan Britta Nielsens förvandling

Förra året fick Britta Nielsen medalj av drottning Margrethe efter lång och trogen tjänst. Men i hemlighet lurade hon till sig 147 miljoner kronor.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid granskningen konstaterades det att danska skattekronor betalats ut till ett av konto registrerat på Britta Nielsen.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Planet tömdes och ut från passagerarplanet släntrade svindlerskan Britta Nielsen, 64.

Under flykten i Sydafrika förändrade hon sitt utseende och få av passagerarna tycks ha känt igen henne under resan till Danmark.

När Britta Nielsen nu är på dansk mark hoppas myndigheterna få reda/veta/ på var hon gömt miljonerna.

Förra året fick Britta Nielsen medalj av drottning Margrethe efter lång och trogen tjänst. Men i hemlighet lurade hon till sig 147 miljoner kronor, något som inte upptäcktes förrän ett datasystem reagerat på en felaktig utbetalning till en kommun.

Vid granskningen konstaterades det att danska skattekronor betalats ut till ett av konto registrerat på Britta Nielsen.

Enligt dokument Kvällsposten tagit del av har pengar betalats ut till påhittade projekt och till personer som inte existerade. 

Britta Nielsen, 64, i sydafrikansk domstol.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon flydde till Sydafrika, där hon undanhållit sig polisen till alldeles nyligen. Men enligt hennes försvarsadvokat rör det sig dock inte om en flykt.

– Hon ville gärna tillbaka till Danmark. Men hon visste också att om hon överlämnade sig själv till polisen eller på flygplatsen för att komma hem skulle hon riskera en oviss framtid i Sydafrika och att då sitta i ett sydafrikanskt fängelse på obestämt tid, säger Britta Nielsens försvarsadvokat Nima Nabipour till Ekstrabladet. 

Britta Nielsen greps den 5 november i en lägenhet i de södra delarna av Johannesburg. 

Efter att en sydafrikansk domstol i Johannesburg beslutat att hon skulle utlämnas löstes den komplicerade frågan på ett enkelt sätt. Hon var i princip en kvinna på fri fot när Interpol eskorterade henne till flygplatsen där danska polisen tog över.

Förändrat utseende

Flygbiljetterna till Danmark bokades redan på torsdagskvällen och under fredagen flögs hon hem med reguljärflyg. 

Men efter hennes förvandling i Sydafrika – där hon färgat håret brunt – reagerade få passagerare på att svindlerskan var ombord. Flera passagerare som Ekstrabladet pratat med kände inte till att hon satt på Qatar Airways-flyget från Doha.

– Kaptenen kunde gott ha berättat för oss att vi hade en kändis ombord, säger en person som satt på flyget.

– Jag märkte ingenting. 

Plan tömdes

Pressuppbådet var stort på Kastrup när Britta Nielsens plan landat. Färden ska enligt uppgift ha gått lugnt till. Polispatrullen som fanns ombord på planet drog enligt passagerare inte till sig någon större uppmärksamhet. 

Efter landning tömdes planet på passagerare innan Britta Nielsen fick kliva av. 

Tillsammans med poliser syns Britta Nielsen gå i terminalen, långt efter alla andra.

Så fort hon satt sin fot på dansk mark greps hon formellt och i dag ställs hon, misstänkt för bedrägeri, inför en häktningsdomare i rätten på Frederiksberg i Köpenhamn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!