Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu avslöjas svindlaren Britta Nielsens liv i lyx

I november beslutade en domstol i Johannesburg att Britta Nielsen skulle utlämnas till Danmark.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Britta Nielsen ut innan hon flyttade till Sydafrika – med ett glas champagne efter köpet av en häst.Foto: WIEGAARDEN

Danska svindlaren Britta Nielsen lurade till sig över 170 miljoner svenska kronor – och nu avslöjar danska TV2 vad hon gjort med pengarna.

Hon har bland annat köpt sex fastigheter i Sydafrika, fyra Land Rovers och smycken. Yngsta dottern har fått över sju miljoner och hennes syster en miljon.

Men hälften av bytet är spårlöst borta.

Britta Nielsen, 64, arbetade på danska Socialstyrelsen och manipulerade systemet så att hon kunde föra över pengar till sig själv.

Inledningsvis uppskattade myndigheterna att hon svindlat till sig 147 miljoner, men på fredagsförmiddagen avslöjade socialministern i Danmark, Mai Mercado, att svindeln snarare omfattar 121 danska miljoner, motsvarande 170 svenska miljoner kronor, skriver danska medier.

Britta hade 66 konton

Svindeln verkar även ha pågått längre tid än de 15 år som tidigare angivits.

Under en presskonferens berättar myndigheterna vidare om de uppgifter som hittills har kommit fram. Bland annat hade Britta Nielsen 66 bankkonton i minst nio olika banker.

Socialdepartementet har dock inte kunnat spåra alla uttag.

Ungefär hälften av det stulna har kunnat spåras till Sydafrika där hon levt lyxliv med hästar, smycken och nya bilar.

I slutet av förra året greps Britta Nielsen i Johannesburg och utlämnades till hemlandet. Nu sitter hon häktad i Danmark i väntan på rättegång.

Miljoner till familjen

Danska TV2:s genomgång av dokumenten visar att många miljoner gått till hennes egna familjemedlemmar.

Yngsta dottern har fått över sju miljoner kronor från 2009 och framåt. Hennes storasyster har tagit emot cirka en miljon.

Äldste sonen har fått flera fastigheter och fyra miljoner i kontanter. Britta Nielsens barn misstänks för grovt häleri men nekar til brott.

Pengar till ett hästföretag

Ett okänt antal miljoner har överförts till en firma i hästbranschen som en av döttrarna driver i Holland.

Men mer än hälften av de stulna pengarna har inte kunnat spåras. Det gäller bland annat de 25 mijoner i kontanter som Britta Nielsen har tagit ut under åren 2005–2017.

Känt är att hon köpt en gård i Sverige för närmare 1,5 miljon och stängslat in markerna för 300 000 kronor. En häst för en kvarts miljon finns det också kvitto på.

Har satts i konkurs

Britta Nielsen har satts i konkurs och danska myndigheter försöker fortlöpande omsätta hennes fasta tillgångar till pengar som kan återföras till staten.

Hittills har de bara lyckats få in drygt sju miljoner kronor – bland annat genom att sälja såväl gården i Sverige som Britta Nielsens villa i danska Hvidovre.

En större plattskärms-tv har också kunnat avyttras. Den drog in knappt 5 000 till danska staten.