Sveriges nya linje: Ålfisket ska vara förbjudet – utom i Sverige

Foto: SANNA DOLCK / KVP
"Ålen är en akut utrotningshotad art. Nu när kommissionen har föreslagit ett stopp för fisket så är det välkommet. Det är galet att vi fiskar på en utrotningshotad art", säger Emma Norén, MP.
Foto: Privat

Sverige har tidigare krävt ett förbud mot ålfiske.

Nu ändrar sig alliansen och vill att Sverige ska få ett undantag.

– Det undergräver Sveriges möjlighet att påverka, säger Emma Nohrén, MP.

Sverige har tidigare drivit frågan om ett förbud för ålfiske. Ålen är utrotningshotad och Sverige har krävt att EU-länderna ska stoppa allt ålfiske.

I dag har EU-nämnden bytt linje. I stället ska Sverige jobba för ett förbud – men samtidigt kräva ett undantag för svenska fiskare. Det nya förslaget drevs igenom av allianspartierna och SD i samarbete.

– Den undergräver Sveriges möjlighet att påverka. Nu måste Sven-Erik Bucht åka ner till EU och säga: "Vi vill ha ett förbud – så länge som Sverige får fiska". Det är som att både vilja äta kakan och ha den kvar, säger Emma Nohrén, MP-ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, till Kvällsposten.

Spelar det svenska fisket i praktiken någon roll?

– Det är klart att det spelar roll. Sverige är fjärde störst inom EU när det gäller ålfiske, säger Emma Nohrén och fortsätter:

– Ålen är en akut utrotningshotad art. Nu när kommissionen har föreslagit ett stopp för fisket så är det välkommet. Det är galet att vi fiskar på en utrotningshotad art.

Ålen är akut utrotningshotad, och Sverige har därför drivit ett förbud.

Landsbygdsminister Sven-Olof Bucht, S, säger i ett uttalande att det blir svårt eller omöjligt att driva igenom ett förbud samtidigt som man kräver ett undantag för egen del.

Det argumentet underkänner Gunilla Nordgren, Moderaternas ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

– Att det kan vara svårt att förhandla betyder inte att man inte ska driva en linje, säger hon.

Gunilla Nordgren är kritisk mot att EU-kommissionen vill tillåta fiske av ålar mindre än 12 centimeter, vilket gör det möjligt att fiska glasål i Medelhavet.

– Det är stötande att man fiskar "i barnkammaren". För ålens del tror vi att det traditionella fisket på skånska ostkusten gör mindre skada, säger hon och fortsätter:

– Det hör till saken att de här ålafiskarna gör stora insatser för ålen, de kör dem förbi kraftverken till exempel. Så förutom att ett förbud skulle bli ett näringsförbud för de här människorna, så skulle också de insatserna upphöra.

Ål är viktigt på skånska julbord. Gunilla Nordgren, M, som står bakom kravet på svenskt undantag, menar också att ett förbud skulle slå hårt mot skånska fiskare.
Foto: LEIF JACOBSSON

Ålen är utrotningshotad. Jämfört med 1950-talet finns bara omkring 5 procent kvar, enligt WWF. Alla ålar kommer från samma bestånd och kläcks i Sargassohavet. 

De ser väldigt olika ut i olika stadier av sitt liv, och tidigare har man till och med trott att det handlar om olika arter.


LÄS MER: Debattartikel: Ålen måste räddas från utrotning 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!