Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges lågpunkt - blir ny höjdare

Här provar KvP:s reporter Kenneth Larsson att picknicka på Sveriges lägsta punkt, 2,41 meter under havet. "Vi var rätt ensamma på platsen..."
Foto: Kenneth Larsson

KRISTIANSTAD. Sveriges lägsta punkt, 2,41 meter under havet i Kristianstads utkant, är förmodligen också Sveriges mest okända turistattraktion. 

Men det ska bli ändring på det - turistbyrån har vaknat och en handlare tar nu fram både t-shirts och ordnar vandringar dit. KvP har naturligtvis provat en picknick på platsen...

– Jag fick idén till att göra något när jag var vid Kebnekaise, Sveriges högsta punkt, säger Bengt Klingheim, som driver Naturkompaniet i Kristianstad.

 Häromdagen fick han de första t-shirtsen med budskapet ”Kristianstad 2,41 m.u.h.”.

 – I Kristianstad har turistbyrån varit alldeles för dålig på att lyfta fram det här. Folk älskar ju sådana här platser!

Håller med

 Kristianstads turistchef Eva Berglund håller med:

 –Vi har inte varit jätteduktiga. 2002 när platsen märktes ut blev det stor uppmärksamhet men sedan har inte så mycket hänt.

 – Helt klart kunde vi ha matchat lägsta punkten bättre. Men det finns saker på gång nu, bland annat en vandringsled där deltagarna kommer till platsen, säger Eva Berglund.

 KvP provade det i går. Vi lastade in campingbord och stolar, inhandlade färska jordgubbar, en rejäl picknickmeny och började leta efter platsen.

 Inte helt lätt att hitta, visade det sig. Men bakom Statoilmacken vid motorvägen fick vi napp. Via en knagglig grusväg med en radda uppställda långtradare och förbi en stor grusbunke letade vi oss fram till en skylt som förkunnar budskapet - lägsta punkten.

Njöt av friden

 Gräset har inte klippts på länge på platsen men väl där inne njöt vi av friden i flera sekunder. Innan dånet från motorvägen dränkte allt samtal.

 Men strunt i det - fram med bord och stolar och käket. Aldrig förr har KvP-medarbetare befunnit sig i en sådan bottenposition.

 Tänk om vallarna mot havet brister - då är det slut med den vackra staden som Christian IV grundade 1614. Bäst att ta en jordgubbe och lite cider till fort...

 Bildtext 2 (bildid nummer 33 08 99 07): 2,41 meter under havet - vi befinner oss på Sveriges lägsta punkt, bara en centimeter under Patrik Sjöbergs gamla världsrekord i höjdhopp. KvP:S Kenneth Larsson pekar upp till till havsnivån. Foto: THORBJÖRN FALK


 Bildtext 3 (bildid nummer 33 08 98 53): En skylt pekar till platsen där Sveriges lägsta punkt finns, Någonastan i utkanten av Kristianstad. Foto: KENNETH LARSSON


 Emma Klingheim på Naturkompaniet visar den t-shirt som tagits fram för att marknadsföra attraktionen – och hur Kebnekaisevarianten. Foto: KENNETH LARSSON


 Bildtext 5 (bildid nummer 33 08 98 86 33 08 98 52):  Foto: KENNETH LARSSON


 Bildtext 6 (bildid nummer 33 08 99 20): Kristianstad 2,41m.u.h. Den danske kungen Christian IV gav onekligen staden en bottenplats. Foto: KENNETH LARSSON

FAKTA

BOTTENFAKTA


Lägsta punkten i Sverige: 2,41 meter under havet, på botten av det som en gång var Nosabyviken, en vik till Hammarsjön.
Torrlades: På 1860-talet av John Nun Milner.
Konkurrent: I Blekinge Sölvesborgs kommun, hävdar man att lägsta punkten ligger i Vesan, nära Norje. Det fnyser man åt i Kristianstad.
Högsta punkten: Kebnekaise i Lappland, 2104 meter över havet.
Världens lägsta punkt: I Jordanien, en väg som når ner 401 meter under havet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!