Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges bästa hundar till Malmö

Sveriges 100 bästa hundar och hundförare kommer till Malmö.
Foto: Tomas Leprince
<p>"Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden", säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn</p>
Foto: Tomas Leprince

I slutet på augusti arrangeras gratisevenemanget SM Bruks & IPO på Ribersborg i Malmö. Sveriges hundra bästa hundar och förare kommer att finnas på plats och visa upp allt från rallylydnad till hundkapplöpning.

– Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden, säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn

Schema för lördagens uppvisningar

09.00- 09.30 Vattenapportering.

09.45- 10.15 Whippet race.

10.25- 11.05 Polisen.

11.20-11.50 Fårvallning.

11.55-12.15 Agility.

12.20-13.20 Mondiorin.

13.25-13.55 Whippet race.

14.00-14.20 Agility.

14.30-14.50 Polisen.

15.00-15.30 Fårvallning.

28-30 augusti är det dags för landets bästa hundar och hundförare att visa vad de går för under SM Bruks & IPO som i år hålls i Malmö. Det är Svenska Brukshundklubben (SBK), en av landets största specialklubbar inom Svenska Kennelklubben (SKK), som årligen arrangerar det tre dagar långa eventet. Några av tävlingsmomenten är spår, sök, rapport, lydnad, och skydds och Internationell prövningsordning (IPO). Därutöver anordnas uppvisningar i bland annat whippet race, agility och fårvallning.

100 hundar och hundförare har via poängplockning i tävlingar under året kvalat in till tävlingen.

Senast Malmö stod som värd för arrangemanget var 1996. Under två års tid har ideella krafter jagat sponsorer och förberett för en ny omgång. Hela 250 personer jobbar frivilligt under dagarna, och evenemanget är gratis och öppet för alla.

"Många sätt att ha roligt"

I år hålls tävlingarna nere på Ribersborgsstranden, på gräsplanen snett nedanför Zlatans gamla hus, där hästtävlingarna brukar vara. Eva-Lena Cronhamn, SM-general, säger:

– Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden. Man kan gå och titta på uppvisningar på lördagen och på söndagen kommer det att visas fina lydnadsprogram, man blir imponerad över allt man kan göra med hundar.

Det finns cirka 600 00 medlemmar i Svenska brukshundklubben.

– Det här är ett sätt at leva. Vi är ute i skogen med våra hundar, det är ett sätta att få tänka och röra på sig och vara aktiv. Det är därför vi blir så bitna, säger hon.

Hon har själv besökt SM Bruks & IPO sedan 1980-talet.

Det kommer också arrangeras kvällsaktiviteter med mingel, musik och modevisning. Och så finns det en gratis husvagnscamping för tävlande på Ribersborg intill tävlingsområdet.

Malmö stad som är en av huvudsponsorerna till tävlingen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!