Sveriges 100 bästa hundar och hundförare kommer till Malmö. Foto: Tomas LeprinceSveriges 100 bästa hundar och hundförare kommer till Malmö. Foto: Tomas Leprince
Sveriges 100 bästa hundar och hundförare kommer till Malmö. Foto: Tomas Leprince
"Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden", säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn Foto: Tomas Leprince"Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden", säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn Foto: Tomas Leprince

"Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden", säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn

 Foto: Tomas Leprince

Sveriges bästa hundar till Malmö

Publicerad

I slutet på augusti arrangeras gratisevenemanget SM Bruks & IPO på Ribersborg i Malmö. Sveriges hundra bästa hundar och förare kommer att finnas på plats och visa upp allt från rallylydnad till hundkapplöpning.

– Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden, säger SM-generalen Eva-Lena Cronhamn

28-30 augusti är det dags för landets bästa hundar och hundförare att visa vad de går för under SM Bruks & IPO som i år hålls i Malmö. Det är Svenska Brukshundklubben (SBK), en av landets största specialklubbar inom Svenska Kennelklubben (SKK), som årligen arrangerar det tre dagar långa eventet. Några av tävlingsmomenten är spår, sök, rapport, lydnad, och skydds och Internationell prövningsordning (IPO). Därutöver anordnas uppvisningar i bland annat whippet race, agility och fårvallning.

100 hundar och hundförare har via poängplockning i tävlingar under året kvalat in till tävlingen.

Senast Malmö stod som värd för arrangemanget var 1996. Under två års tid har ideella krafter jagat sponsorer och förberett för en ny omgång. Hela 250 personer jobbar frivilligt under dagarna, och evenemanget är gratis och öppet för alla.

"Många sätt att ha roligt"

I år hålls tävlingarna nere på Ribersborgsstranden, på gräsplanen snett nedanför Zlatans gamla hus, där hästtävlingarna brukar vara. Eva-Lena Cronhamn, SM-general, säger:

– Vi vill visa att det finns många sätt att ha roligt med hunden. Man kan gå och titta på uppvisningar på lördagen och på söndagen kommer det att visas fina lydnadsprogram, man blir imponerad över allt man kan göra med hundar.

Det finns cirka 600 00 medlemmar i Svenska brukshundklubben.

– Det här är ett sätt at leva. Vi är ute i skogen med våra hundar, det är ett sätta att få tänka och röra på sig och vara aktiv. Det är därför vi blir så bitna, säger hon.

Hon har själv besökt SM Bruks & IPO sedan 1980-talet.

Det kommer också arrangeras kvällsaktiviteter med mingel, musik och modevisning. Och så finns det en gratis husvagnscamping för tävlande på Ribersborg intill tävlingsområdet.

Malmö stad som är en av huvudsponsorerna till tävlingen.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag