Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna redo ge alliansen makten i Malmö

Med ett alliansstyre ser vi en större möjlighet att få igenom våra förslag kring hur Malmö ska utvecklas, säger Magnus Olsson, kommunalråd för SD i Malmö till Sydsvenskan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Niels Paarup-Petersens Centern har lämnat förhandlingarna med Socialdemokraterna i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Malmöalliansen: Torbjörn Tegnhammar (M), Roko Kursar (L), Niels Paarup-Petersen (C) och Torsten Elofsson (KD.)
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, verkar få det knepigt att behålla makten i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sverigedemokraterna är redo att släppa fram ett alliansstyre i Malmö – och man är redo att göra det utan krav eller löften om inflytande.

Och när nu Centern och Liberalerna, enligt Sydsvenskan, lämnat förhandlingarna med Socialdemokraterna om makten i Malmö är frågan om vem som ska styra staden fortfarande öppen.

Under helgen har valets vinnare och förlorare förhandlat om vem som ska ta över rodret i Malmös kommunhus. 

Enligt Sydsvenskan har både Liberalerna och Centern under helgen förhandlat med Socialdemokraterna kring ett framtida mittenstyre. De förhandlingarna är avslutade.

– Vi tackar härmed slutgiltigt nej till det erbjudande vi har fått från Socialdemokraterna, har Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets förstanamn i Malmö, tidigare berättat för Sydsvenskan.

När C drog sig ur var Liberalerna inte sena att följa efter, enligt Sydsvenskan.

– När Centerpartiet nu säger helt nej att rösta för ett mittenstyre med socialdemokratisk kommunstyrelseordförande skulle ett sådant styre därför bli helt beroende av Vänsterpartiet. Det är oförenligt med vår liberala politik och därför är det något vi aldrig kan acceptera, skriver Liberalernas Roko Kursar i ett pressmeddelande enligt tidningen.

"Lovat våra väljare ett maktskifte"

Samtidigt gör Sverigedemokraterna ett utspel rörande det framtida Malmö, rapporterar Sydsvenskan. SD säger sig nu vara redo att stödja ett maktskifte i Malmö, genom att backa ett alliansstyre. Detta helt utan att ställa krav på inflytande.

– Vi har lovat våra väljare ett maktskifte. Vi ser att det finns större likheter i alliansens valmanifest och budget kontra vårt eget. Med ett alliansstyre ser vi en större möjlighet att få igenom våra förslag kring hur Malmö ska utvecklas, säger Magnus Olsson, sverigedemokratiskt kommunalråd i Malmö till Sydsvenskan.

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh, har inte kommenterat förhandlingarna.


Fotnot: I en tidigare version angavs att Centerns och Liberalernas avhopp kom efter SD:s utspel. Enligt båda partierna har deras avhopp från förhandlingar med S inget med SD:s utspel att göra, och Niels Paarup-Petersen poängterar att C:s om att lämna förhandlingarna med S fattades innan SD:s utspel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!