Johan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år.Johan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år.

Johan Gustafsson har varit kidnappad i över fyra år.

På den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike.På den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike.
På den nya videon varnas Sverige för att samarbeta med Frankrike.

Sverige hotas i ny film med kidnappad svensk

Publicerad

En ny film på den kidnappade svensken Johan Gustafsson, 40, har publicerats av al-Qaida.

I filmen hotar maskerade personer Sverige för att samarbeta med Frankrike.

– Jag heter Johan Gustafsson jag hålls fånge av al-Qaida. I dag är det torsdag 17 december 2015, säger den kidnappade svensken i filmen.

Svensken Johan Gustafsson kidnappades i Mali den 25 november 2011. Kort därefter tog en nordafrikansk gren av terrorgruppen al-Qaida på sig kidnappningen. Sedan dess har över fyra år passerat och livstecknen från den kidnappade svensken har varit få.

Men under lördagen la terrorgruppen upp en video på Youtube där både kidnappade Johan Gustafsson och sydafrikanske Stephen Malcolm, som sitter fången tillsammans med honom, medverkar. Båda männen säger att filmen spelas in torsdagen den 17 december 2015.

Hotar Sverige

Titeln på filmen, som är ett par minuter lång, är "Ett meddelande till myndigheterna i Sydafrika och Sverige" och i inledningen varnar en maskerad person Sverige för att samarbeta med Frankrike.

– Om ni vill ha en snabb frigivning av era "barn" så använd inte Frankrike som en mellanhand i kontakt med oss, säger terrorist i filmen, enligt norska VG.

Samma maskerade person säger vidare:

– Vi har just gått in i det femte året med era barn i fångenskap och vi är villiga att hålla dem så länge som det krävs för att vi ska få igenom våra krav.

Livstecken i filmen

Därefter framträder både Johan Gustafsson och Stephen Malcolm på filmen.

Johan Gustafsson presenterar sig vid namn och berättar att han hålls fången av al-Qaida.

– Jag heter Johan Gustafsson jag hålls fånge av al-Qaida i Maghreb. I dag är det torsdag 17 december 2015, säger svensken i filmen.

Han säger vidare att han kidnappades den 25 november 2011 i Timbuktu, Mali.

Sommaren 2015 publicerades en video med Johan Gustafsson där han intervjuas av dem som håller honom fången. Under slutet av förra året kom även nyheten om att en sydafrikansk hjälporganisation, Gift of the Givers, har etablerat en kontakt med kidnapparna.

Sydafrikansk organisation harr kontakt

I en intervju med SVT Nyheter säger förhandlaren för organisationen att de ser positivt på utvecklingen och att de då trodde att Johan Gustafsson skulle kunna vara fri innan jul.

– Nu ligger bollen hos al-Qaida. Vi har upprättat en positiv kontakt med dem och jag har redan planerat för nästa steg, sa förhandlaren Imitaz Sooliman till SVT Nyheter.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera om de har tagit del av de nya uppgifterna från filmen.

– Vi hänvisar bara till polismyndighetens nationella operativa avdelning, säger Lotta Kilander, vid UD:s pressjour.

Stephan Ray, pressekreterare på polisens nationella operativa avdelning säger:

– Vi kommenterar aldrig uppgifter som kommer när det gäller kidnappade svenskar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag