Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige förlänger gränskontrollerna

Gränskontrollerna kommer att förlängas till mitten av maj 2018. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Runt 100 nya gränskontrollanter har färdigutbildats. 

Nu förlänger Sverige gränskontrollerna i ytterligare sex månader.

Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Gränskontrollerna i mellan Danmark och Sverige kommer att förlängas till mitten av maj 2018, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

I går kväll fick även EU-kommissionen information om beslutet.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar justitieminister Morgan Johansson (S), till TT.

Fler utbildade

Runt 100 nya gränskontrollanter har färdigutbildats och kommer vara på plats i området. På tre platser ska gränskontrollerna vara hundraprocentiga - Helsingborg, Hyllie i Malmö och Lernacken vid Öresundsbron.

Fler utbildade och fler kontrollanter på plats kommer innebära en skillnad, menar polisen. Bland annat kommer fler kontrollanter att synas men pendlare kommer själva bli utsatta för kontroll oftare än tidigare. 

När ID-kontrollerna mellan Sverige och Köpenhamn upphörde i maj har gränskontrollerna samtidigt skärpts – någonting som har gett effekt. Danska DSB och Skånetrafiken har noterat ett minskat antal pendlare mellan Köpenhamn och Malmö. 

Terrorhot mot Sverige

Morgan Johansson har tidigare uttryckt sin och regeringens önskan om att ha kvar gränskontrollerna baserat på andra rättsliga grunder där han hänvisar till terrorhot mot Sverige. 

Ett skäl som framförs är terrorhotet.

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson till TT.

Ett av de länder som beviljat just ett sådant undantag är Frankrike efter terrorattacken i Paris i  november 2015. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!