Gränskontrollerna kommer att förlängas till mitten av maj 2018. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Gränskontrollerna kommer att förlängas till mitten av maj 2018. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sverige förlänger gränskontrollerna

Publicerad

Runt 100 nya gränskontrollanter har färdigutbildats. 

Nu förlänger Sverige gränskontrollerna i ytterligare sex månader.

Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Gränskontrollerna i mellan Danmark och Sverige kommer att förlängas till mitten av maj 2018, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

I går kväll fick även EU-kommissionen information om beslutet.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar justitieminister Morgan Johansson (S), till TT.

Fler utbildade

Runt 100 nya gränskontrollanter har färdigutbildats och kommer vara på plats i området. På tre platser ska gränskontrollerna vara hundraprocentiga - Helsingborg, Hyllie i Malmö och Lernacken vid Öresundsbron.

Fler utbildade och fler kontrollanter på plats kommer innebära en skillnad, menar polisen. Bland annat kommer fler kontrollanter att synas men pendlare kommer själva bli utsatta för kontroll oftare än tidigare. 

När ID-kontrollerna mellan Sverige och Köpenhamn upphörde i maj har gränskontrollerna samtidigt skärpts – någonting som har gett effekt. Danska DSB och Skånetrafiken har noterat ett minskat antal pendlare mellan Köpenhamn och Malmö. 

Terrorhot mot Sverige

Morgan Johansson har tidigare uttryckt sin och regeringens önskan om att ha kvar gränskontrollerna baserat på andra rättsliga grunder där han hänvisar till terrorhot mot Sverige. 

Ett skäl som framförs är terrorhotet.

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson till TT.

Ett av de länder som beviljat just ett sådant undantag är Frankrike efter terrorattacken i Paris i  november 2015. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag