Under söndagen ska giraffkalven Marius, 1,5, avlivas, obduceras inför publik och sen ges till lejonen. Foto: Köpenhamn zoo
Under söndagen ska giraffkalven Marius, 1,5, avlivas, obduceras inför publik och sen ges till lejonen.  Foto: Köpenhamn zoo

Svenskt zoo vill rädda Marius – avlivas ändå

Publicerad

I morgon, söndag, ska giraffkalven Marius, 1,5, avlivas – och bli lejonmat på Köpenhamns zoo.

Frösö zoo-ägaren Åke Netterström i Östersund gör nu allt för att rädda den dödsdömda giraffen.

– Jag är beredd att ta emot Marius och har berättat det för Köpenhamns zoo, säger Netterström till Expressen.

Men han får nobben och dödsdomen står kvar.

Expressen har tidigare skrivit om giraffkalven Marius vars öde har väckt stor förstämning på sociala medier.

I morgon, söndag, ska Marius avlivas med bultpistol. Sedan ska han obduceras inför publik – för att till sist bli mat till lejon och tigrar.

Åke Netterström vid Frösö zoo säger:

– Jag har en godkänd anläggning för giraffer. Det är tolv meter i tak. Vi hade två giraffer till för fem, sex år sedan då Gud tog ut sin rätt på dem...

När Netterström läste om Marius på expressen.se i fredags tog han genast kontakt med Köpenhamns zoo för att försöka rädda Marius och föra honom till Östersund.

– Jag har inte fått något svar på min förfrågan ännu, säger han.

Hur fraktar man en stor giraff genom nästan hela Sverige?

– På lastbil. Man bygger en speciell vagn. Och så får man ta hänsyn till viadukter och elledningar som kan vara svåra att upptäcka. Men Marius är ju inte fullvuxen, bara cirka 3,5 meter hög, säger Netterström.

Hans tanke är att skaffa ytterligare några giraffer.

– Vi har tagit reda på våra gamla giraffer och håller på att montera ihop skeletten. Vi har hittat en holländare som kan jobbet – i Sverige finns tydligen ingen som kan montera giraffskelett, säger Netterström – som inte matar sina lejon, tigrar, björnar och lokatter med djurparkskött.

– Nej, vi har avtal med Ica och får hem cirka 20 ton kött per år, så mina rovdjur får bland annat äta oxflé.

Köpenhamns zoo är kallsinnigt till att släppa ifrån sig Marius levande.

Sami Widell, arrangemangschef, säger till Expressen:

– Vi följer ett internationellt avelsprogram och en europeisk koordinator undersöker alltid om man kan flytta ett djur. Men i Marius fall stämmer hans gener inte med programmet, så vi står fast vid att Marius ska avlivas. Vi kommer inte att skicka den till Frösö zoo.

Jonas Wahlström, i Sveriges djurparksförening, tycker att det är naturligt att Marius får resa upp till giraffhimlen.

– Marius är kille och man kan inte ha flera hannar i en flock, då slåss de bara. Och av allt att döma är Marius överflödig i avelsprogrammet. I Sverige brukar vi ge björnar och andra djur p-piller för att vi ska slippa avliva överflödiga ungar.

– Danskarna är väldigt liberala, därför ska de ha en offentlig obduktion. Om det skulle annonseras i svenska djurparker tror jag att det skulle bli näst intill stenkastning mot personalen, säger Jonas Wahlström.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag