Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt kött från Scan packas i Polen

Köttet som packas i Polen har svensk flagga.
På baksidan står att köttet packas i Polen.
<p>Bengt Grafström, 69, skrev under tisdagen ett argt inlägg på Facebook efter att ha upptäckt att det svenska kött från Scan som han köpt till middag var förpackat i Polen.</p>
Foto: ROBIN GRANN

Bengt Grafström, 69, skrev under tisdagen ett argt inlägg på Facebook efter att ha upptäckt att det svenska kött från Scan som han köpt till middag var förpackat i Polen. Det dröjde inte länge innan han fick medhåll av andra konsumenter.

– Jag blev förbannad. Har köttet rest till Polen så ska det vara en polsk flagga också, annars känns det jäkligt fel, säger Bengt.

När Bengt Grafström från Eksjö skulle laga middag under tisdagen köpte han ett paket stekfläsk att ha till sin raggmunk och sylt. Som vanligt letade han efter svenskt kött och valde därför ett paket med svenska flaggan på. Men när han kom hem såg han att köttet var skivat och packat i Polen, trots att själva köttet kom från svenska djur - något som gjorde honom upprörd.

– Jag blev förbannad. Har köttet rest till Polen så ska det vara en polsk flagga också, annars känns det jäkligt fel, säger Bengt.

Och det var fler som kände likadant. När Bengt skrev ett inlägg på Facebook för att upplysa andra konsumenter om sin upptäckt var det många som reagerade med ilska.

En person skriver: "Nu är det kokta fläsket stekt som man säger. Köp inte skiten!". Och en annan "Vi konsumenter måste enas o protestera mot detta resursslöseri för några kronors inbesparande." Framförallt är det miljöaspekten kring transporten till Polen som människor har upprörts av.

– Nu för tiden är det ju mer lönt att skriva på Facebook än att ringa till Scan. Man kan skapa lite opinion, säger Bengt.

Sara Hoff, kommunikationsdirektör på HK Scan, säger att anledningen till att företagets stekfläsk och bacon packas i Polen är för att de där har en anläggning som är specialiserad på just det.

Varför valde ni att placera anläggningen i Polen?

– Det är för att man valt att specialisera sig på ett ställe, i stället för att ha flera ställen i olika länder.

Men varför just Polen? Är det av ekonomiska skäl?

Jag var inte inblandad i den beslutsprocessen, men man ansåg att Polen var en lämplig plats. Sedan är det ju så att det företag gör alltid baseras på ekonomi, oavsett vad.

Hur påverkar transporten till Polen miljön?

– Vi har åtta mil från Kristianstad, där köttet styckas, till färjan. I Polen ligger vår anläggning nära färjeläget. Den sträckan utgör en väldigt liten andel av de utsläpp som görs.

Det har förts fram önskemål om att produkter från er som packas i Polen även ska ha en Polsk flagga. Är det något ni kan tänka er att göra?

– På baksidan av förpackningarna är vi tydliga med att köttet tillverkas och packas i Polen.

Räcker det?

– Ja, vi har försökt vara tydliga med det. Det är ingenting vi undanhåller. Huvudsaken är att det är svenskt kött i produkten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!