Svenske kiropraktorn leder Hells Angels

Utanför jobbet leder Dragoljub Lapadatovic Hells Angels MC:s uppbyggnad i Serbien. Under 2013 utsågs han till "president". Här poserar Lapadatovic (till höger) tillsammans med kampsportaren Davor Vidovic, som handplockats för att leda undergruppen Red & White Crew i Serbien.
Dragoljub Lapadatovic och Davor Vidovic i samband med en skjutövning.

Ledare inom Hells Angels MC och Bandidos MC reser flitigt till Serbien för att rekrytera och utbilda medlemmar. En av nyckelpersonerna är den skånske kiropraktorn Dragoljub Lapadatovic, 58.

Svenska polisen har nu inlett ett samarbete med serbiska kollegor, då man befarar ökad införsel av vapen och narkotika till Sverige.

I årtionden har de internationella organisationerna Hells Angels MC och Bandidos MC tävlat om vem som kan växa snabbast.

Efter att konkurrenterna sedan 90-talet byggt upp hundratals avdelningar i Nord- och Centraleuropa går kampen nu vidare österut.

Expressen kan i dag avslöja att flera svenska medlemmar har viktiga roller i den fortsatta expansionen. Ett exempel är den legitimerade kiropraktorn Dragoljub Lapadatovic från Ängelholm. Sedan förra året leder 58-åringen Hells Angels nybildade avdelning i Serbiens huvudstad Belgrad.

- Hans roll är att skola in de nya, oerfarna gängmedlemmarna, säger en poliskälla.

Samtidigt jobbar Dragoljub Lapadatovic för den privata vårdcentralen Tudorkliniken i Halmstad, där han behandlar bland annat barn. Av allt att döma är han mån om att hålla isär de båda rollerna - i Serbien verkar kiropraktorn under annat namn.

"Utsågs till president"

Det var under 2013 som Dragoljub Lapadatovic överfördes från Hells Angels MC i Helsingborg till den nya avdelningen i Belgrad. Normalt väljer Hells Angels ut en etablerad motorcykelklubb och fostrar denna långsiktigt, men i det här fallet valde organisationen att gå snabbare fram. Ett team av fullvärdiga medlemmar från olika länder sattes under 2013 ihop med en grupp lokalt handplockade män.

- Lapadatovic utsågs till president, berättar en poliskälla.

Poserar i HA-väst

Svenskar anses allmänt ha högt anseende inom Hells Angels-miljön på grund av den kompromisslöshet som avdelningarna här visat i konflikter med andra gäng.

- Lapadatovic styrka är att han kan språket och har en strukturell förmåga, fortsätter källan.

På sociala medier poserar Dragoljub Lapadatovic i sin nya HA-väst tillsammans med andra medlemmar, bland annat i samband med en privat skjutövning.

Bland "bröderna" i Belgrad finns ännu en svensk medborgare med ex-jugoslavisk bakgrund.

Denne är en 57-årig inkassoföretagare och boxare från Halmstad som tidigare umgåtts i Bandidos-kretsar.

Tvingas till underkastelse

Den serbiska tidningen Blic har nyligen granskat Hells Angels MC i Belgrad. Av de cirka trettio personer som knyts till avdelningen och undergruppen Red & White Crew har många en bakgrund som fotbollshuliganer.

- En del kommer från den högerextrema miljön, säger en källa till Expressen.

Blics granskning visar att kända mönster upprepar sig. Hells Angels i Serbien ska, liksom i Sverige och andra länder, ha tvingat fredliga mc-klubbar till underkastelse och företagare i krogbranschen uppges ha utsatts för påtryckningar.

Bandidos har ett försprång

Den serbiska polisen räknar med att Dragoljub Lapadatovic och de andra kommer att försöka bygga upp nya avdelningar i landet.

Bandidos anses fortfarande ha ett visst försprång i Serbien och även Bandidos serbiska gren styrs i hög grad från Sverige.

Två svenska Bandidosmedlemmar är faddrar i den serbiska verksamheten.

- De är där nere väldigt mycket och drar i trådarna. Utan de hade klubbarna inte vuxit lika snabbt. Det finns ett klart intresse från deras sida att bygga upp täta band mellan Sverige och Balkan, säger en person med god insyn.

Smuggling mellan länderna

Inom den svenska polisen är man bekymrad över utvecklingen.

- Vi följer detta och har tät kontakt med serbiska kolleger, berättar Sven Alhbin, chef för länskrim i Västra Götaland.

Ett skäl är de etablerade smugglingsleder som finns mellan Sverige och Balkan. Både inom svenska Hells Angels MC och Bandidos MC har medlemmar dömts för storskalig narkotikahandel.

- Självklart utgår vi från att organisationerna har en strategisk plan som innebär att de vill öka sina möjligheter att tjäna pengar genom brott, fortsätter Sven Alhbin.

Även tillgången på illegala vapen anses oroande.

- En stor del av de vapen som vi hittar hos kriminella gäng kommer ju från Balkan, både här i Göteborg och på andra orter.

Tar avstånd från Hells Angels

Tudorklinikens chef Ulrika Persson vill inte kommentera det faktum att en Hells Angels-ledare arbetar inom verksamheten.

- Jag kan inte ha någon uppfattning överhuvudtaget, säger hon.

Ägaren Tudor Dobrescu känner till att Dragoljub Lapadatovic "hållit på med motorcyklar".

- Men när vi tecknade avtal med honom fick jag uppfattningen att det inte längre var aktuellt, säger Tudor Dobrescu som även sitter i kommunstyrelsen för moderaterna i Halmstad.

- Som politiker tar jag förstås avstånd från Hells Angels och Bandidos.

"Lämna mig i fred"

Dragoljub Lapadatovic skriver i ett sms till Expressen:

- Har inga kommentarer. Punkt slut. Lämna mig i fred. Annars kommer det en anmälan, enligt min advokat.

Tidigare har Dragoljub Lapadatovic tagit strid i lokala medier när hans kiropraktorverksamhet ifrågasatts.

Totalt 754 Hells Angels-avdelningar i världen

Hells Angels MC hade den 1 september i år 433 avdelningar i hela världen, varav 270 i Europa. Motsvarande siffror för Bandidos MC var 321 i världen och 153 i Europa.

Hells Angels MC har hittills i år öppnat 33 nya avdelningar, vilket är nästan lika många som totalt under åren 2001-2004. Flera av de nya avdelningarna finns i länder som Rumänien, Bulgarien, Ukraina och Ryssland.

1%-filosofin ett nationellt hot

Märket "1%" används av ett flertal internationella mc-organisationer. Det signalerar att medlemmar inte rättar sig efter de lagar som gäller för övriga 99 procent av befolkningen. Den här typen av grupperingar, där Hells Angels är den största, betraktas som ett nationellt hot i 17 av EU:s medlemsländer och i 6 av EU:s samarbetsländer. Under 2013 gjordes inom ramen för "Operation Casablanca" det hittills största tillslaget mot Hells Angels i Europa. Ett 20-tal medlemmar från olika länder greps för att ha ägnat sig åt bland annat människosmuggling, kidnappning, utpressning, narkotikahandel och bedrägeri. Källa: Europol

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!