Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Harry, 43, fängslad på paradisön

Harry R:son Svensson var frihetsberövad på Bali i 19 dygn innan han släpptes förra veckan.Foto: Privat
Bali är berömt för bland annat sina unika naturlandskap och vita solstränder. Foto: SHUTTERSTOCK

Harry R:son Svensson, 43, reste till den populära semesterön Bali med sin hustru.

Efter ett restaurangbesök togs han av polisen.

I 19 dygn var han inlåst i en häktescell utan fönster.

Han sov på ett stengolv i 30 graders värme – och visste aldrig när, eller om, han skulle komma ut.

– Det var fruktansvärt, säger han.

Harry R:son Svensson, 43, är filosofie doktor i historia och hustrun Ann-Louise Trulsson, 53, är präst. I september reste paret från Karlskrona till Bali och Indonesien för det som var tänkt som avkopplande semester.

De reste runt mellan de populära destinationerna Surabaya, Jakarta och Yogyakarta och tog sig till Bali. 

Ön är populär bland turister och lockar många med sina sandstränder och det tropiska klimatet.

Men på kvällen fredagen den 20 september hamnade Harry R:son Svensson i helvetet, beskriver han, när han sattes i en balinesisk häktescell.

Där blev han kvar i 19 dygn.

”Trodde att jag var inlåst”

– Jag är fortfarande i chocktillstånd. Jag vaknade upp i natt och trodde att jag fortfarande var inlåst. Jag höll på att ställa mig vid fönsterkarmen och kissa, jag visste inte var jag var, säger han.

Utrikesdepartementet har varit inkopplat i hanteringen av frihetsberövandet. Utan att kommentera fallet i detalj säger presskommunikatören Linn Duvhammar:

– UD känner till att en svensk medborgare suttit frihetsberövad i Bali, en man i 45-årsåldern. Vi fick den 12 oktober bekräftat att personen är frisläppt och att han har återvänt till Sverige.

”Jag sattes i en bur”

Det började med en konflikt med en inkastare till en skaldjursrestaurang, enligt Harry.

Harry och Ann-Louise hade varit där och ätit, och när de skulle därifrån hänvisades de till en svarttaxi, säger Harry. Men paret vägrade åka med trots påtryckningar från inkastaren, enligt Harry.

Stämningen blev snabbt hätsk, menar forskaren, och flera personer i närheten lade sig i. Harry säger att han anmäldes för att ha slagit inkastaren.

– Jag sattes i en bur på sex kvadratmeter ihop med fyra andra personer. Där var jag inspärrad i tre dygn utan mat och vatten.

Elva intagna delade på en toalett i häktet.Foto: Privat
Bilderna togs med en mobiltelefon som hade smugglats in olagligt.Foto: Privat
De intagna låg på stengolvet i cellen.Foto: Privat

Bilderna inifrån häktet

Efter två nätter drog den ursprungliga anmälaren tillbaka sin anklagelse mot Harry, vilket undertecknades skriftligt av alla parter, enligt Harry. Men han blev inte frisläppt för det.

I stället berättar han om hur han placerades i en annan cell, där han gjorde tio andra fångar sällskap.

Foton inifrån häktet visar de svåra förhållandena. Bilderna har tagits med en mobiltelefon som smugglats in otillåtet i cellen.

Det syns tydligt hur de intagna trängs på stengolvet för att få plats. Väggarna är kala och smutsiga. Den enda ljuskällan kommer från andra sidan järngallret.

– Det var fruktansvärt. Det fanns inget att sitta på, bara stengolv. Vi hade en toalett som elva personer delade på. Duschmöjligheterna var att fylla en bytta med vatten och hälla över sig själv. 

Lampan utanför cellen var tänd dygnet runt, berättar Harry. Det gjorde att det aldrig blev mörkt i cellen – inte ens på natten.Foto: Privat
Utanför murarna kämpade hustrun Ann-Louise för att Harry skulle bli fri. Foto: Privat

Hustruns kamp för frigivning

Han beskriver en tillvaro med över 30 graders värme i en cell som saknade både fönster och luftkonditionering. 

De intagna fick mat två gånger om dagen, berättar han. Klockan 08 på morgonen och 18 på kvällen, alltid samma sak på menyn: Ris med grönsaker.

Samtidigt gjorde hustrun Ann-Louise allt hon kunde för att Harry skulle släppas ut. 

Ann-Louise och Harry säger att de fick betala för att Harry skulle släppas fri.

Prästen Ann-Louise Trulsson, 53, berättar om kampen för att få ut maken Harry. Foto: Privat

”Det är totalt rättslöst”

Några dagar innan Harry släpptes från fångenskapen flög Ann-Louise hem till Sverige för att försöka fortsätta hjälpa honom därifrån.

Hon har bland annat haft nära kontakt med den svenska ambassaden i Jakarta, säger hon.

– Det har varit en bergochdalbana av ångest och smärta.

Harry berättar att han under veckorna som frihetsberövad kom nära de andra som också var inlåsta. Flera av dem var västerlänningar som han, säger han.

Hemma i Karlskrona igen ska Harry R:son Svensson besöka läkare för att bedöma hans hälsotillstånd. Även mentalt har han påverkats starkt av händelsen.

– Ovissheten var jobbigast. Att inte veta vad som händer. Kommer jag att komma ut? Hur länge kommer det här att pågå? Det var det mest djävulska.

Kvällsposten söker indonesiska myndigheter.

Historieforskaren Harry R:son Svensson har landat i Sverige igen.Foto: Privat

Fakta: Frihetsberövad utomlands?

Sveriges ambassader har gått ut med information om vad som gäller om du blir frihetsberövad utomlands. 

Generellt kan en svensk ambassad inte påverka eller ingripa i rättsprocessen som gäller i det aktuella landet, och inte heller betala borgen eller böter å dina vägnar. Däremot kan ambassaden bistå med att du får en offentlig försvarare och att du kan få kontakt med din familj.

I många länder är förhållandena i häkten och fängelser dåliga, skriver Sveriges ambassader på sin hemsida.

I vissa länder kan det ta upp till två år från häktning till dess att det blir rättegång. Först när en dom har fallit kan det bli aktuellt att ansöka om att få avtjäna straffet i Sverige. Fram till dess måste du förvaras i landet som du greps i.

 

Källa: Sveriges ambassader

Uppdatera dig på dagens nyheter.