Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Eriks gåva till nye presidenten Biden

Joe Biden, USA:s näste president.
Foto: AL DRAGO/UPI/SHUTTERSTOCK / AL DRAGO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Var står världens viktigaste skrivbord? Det frågade sig ledningen för möbelföretaget AJ Produkter i Halmstad – och kom på svaret.

– Det måste ju vara hos den amerikanske presidenten. Och hans skrivbord är gammalt och tungt, säger marknadschefen Erik Johannesson.

Så nu får Joe Biden ett nytt från Sverige.

Ingen tror förstås att det traditionellt pompösa skrivbordet i ovala rummet i Vita huset kommer att bytas ut mot ett ljust, lätt i svensk design.

Erik Johannesson har skickat ett skrivbord från Halmstad till USA:s nye president Joe Biden.
Foto: PATRIK MATTSSON
Just nu står ett väldigt tungt och traditionell skrivbord i Vita huset.
Foto: AJPressbild
Förhoppningen är att presidenten ska vilja ha ett modernt, höj- och sänkbart skrivbord för sitt dagliga arbete.
Foto: PATRIK MATTSSON
En känd adress – ändå kom bordet inte fram till Vita huset.
Foto: AJ PRESSBILD

Även om nytillträdde Joe Biden tänker kasta ut mycket av det gamla från sin företrädare, kan vi nog räkna med att den möbeln står kvar.

Gåva från drottning Victoria

Det skrivbordet var nämligen en gåva från drottning Victoria i Storbritannien till USA 1880, och har använts av olika presidenter under åren sedan dess – även om det stått i olika rum.

Men ett nytt, höj- och sänkbart bord från Sverige kanske skulle vara skönt för det mer alldagligt kontorsarbetet? På AJ Produkter håller de i alla fall tummarna.

– Vi har redan skickat skrivbordet till Washington DC, säger Erik Johannesson.

Det visade sig vara rätt svårt att leverera möbeln till Vita huset . Byggnaden har i och för sig en berömd gatuadress – 1600 Pennsylvania Avenue – men där tas inga leveranser emot.

Till representanthuset, minst

– Just nu står bordet hos en kontakt i Washington, men vi hoppas få in det i Vita huset. Den personen har ett stort nätverk i det demokratiska partiet, så det är inte uteslutet.

I vart fall tänker sig Erik Johannesson att det svenska skrivbordet åtminstone kan monteras upp hos demokraterna i den ena av kongressens två kammare.

– Vår kontakt i USA har en knytning till familjen Clyburn från South Carolina, och Jim Clyburn är majority whip, som det heter, i representanthuset.

– Då kommer skrivbordet ändå att hamna högt upp i representanthuset i Biden-administrationen.

TV: Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!