Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarnas parti får  massivt polisbeskydd

Motdemonstranter under talet när svenskarnas parti var på Almedalsscenen.Foto: Sven Lindwall

En stor kommendering med flera hundra poliser ska skydda det nazistiska Svenskarnas parti från motdemonstranter i dag.

Partiet har beviljats demonstrationstillstånd på tre platser - Ystad, Malmö och Helsingborg.

- Det är en demokratisk rättighet att hålla valmöten. Vi kan inte stoppa det, säger Katrin Bergqvist, kommunikationsansvarig för Skånepolisens valkommendering.

4 personer skadades i knivattack i Malmö

Natten mellan den 8 och 9 mars blev fyra obeväpnade demonstranter knivattackerade av nynazister vid Möllevångstorget i Malmö. Där hade en manifestation mot kvinnovåldet just avslutats vid tolvslaget på internationella kvinnodagen.

Enligt förbundet Alla åt alla hade nazisterna letat offer i närheten av demonstrationen.

Men enligt polisen ska en grupp mellan 15 och 30 demonstranter ha rusat mot nazisterna, som försökte fly från platsen. Ett vilt slagsmål uppstod och flera av nazisterna var knivbeväpnade och gick då till attack.

Fyra personer knivskars och skadades, varav en allvarligt.

Tre personer, varav två som är medlemmar i det nazistiska Svenskarnas parti, är misstänkta för mordförsök.

En 30-årig man är fortfarande efterlyst och häktad i sin frånvaro.

Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti som vill köra ut alla invandrare och bryta medlemskapet med EU. Partiledaren heter Stefan Jacobsson och bor i Sjöbo.

I dag är partiet representerat i kommunfullmäktige i Grästorp.

Men Jacobsson siktar högre och hoppas på tio mandat i olika fullmäktigeförsamlingar och tiotusen riksdagsröster.

- Det tar tid att bygga ett parti och få genomslag, säger han.

När partiet åker på valturné möts man på många håll av kyrkans protest genom ringande kyrkklockor som för att varna för fara. Under lördagen mobiliserar polisen stora resurser för att säkra partiets beviljade demonstrationstillstånd på tre skånska orter.

Containrar som skiljevägg

I Ystad håller partiet valmöte på Österports torg klockan 10-11, på Limhamns torg utanför Malmö klockan 14-16 och på Sundstorget i Helsingborg klockan 18-19.

På Limhamn har polisen begärt fram ett antal stora containrar att användas som skiljevägg mellan partiet och väntade motdemonstranter.

Rörelsen "Skåne mot rasism" har startat ett evenemang på Facebook, där man uppmanar Malmöbor att samlas för att stå upp mot nazismen. Och att försöka ockupera platsen för att förhindra valmötet.

2 000 tänker närvara

På fredagen hade drygt tvåtusen personer angett att de tänker närvara.

- Vi agerar utifrån de underrättelser vi fått in och bedömer vilka resurser som behövs, säger Katrin Bergqvist. Det har även varit en fortlöpande dialog mellan polisen och partiet.

Katrin Bergqvist säger också att polisen är beredd på att det kan uppstå vissa störningar. Till kommenderingen används poliser från både Skåne och Västra Götaland.

Är det någon fara för allmänheten som vistas i närheten av platserna?

- Vår uppgift är ett valmötena ska kunna genomföras under trygga och säkra former. Men det kan bli trafikmässiga störningar och parkeringsmöjligheterna kanske försvinner. Vissa gator kan också bli avstängda. Var och en får sedan själv bedöma hur säkert man anser det vara att vistas på en speciell plats.

I Malmö råder särskilt spända förutsättningar efter händelsen i mars i år då en feministdemonstration brutalt angreps av nazister och där en ung man ådrog sig mycket allvarliga skador.

Händelsen ledde senare till att ett demonstrationståg med nära tiotusen deltagare slöt upp och demonstrerade mot våldet i staden.

Stefan Jacobsson säger att han inte har några problem med att andra vill demonstrera så länge man respekterar yttrandefriheten.

"Goda förhoppningar"

- Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna genomföra mötet. Vi är en handfull funktionärer på plats och har goda förhoppningar om ett stort antal intresserade som vill lyssna på vårt budskap, säger Stefan Jacobsson.

Ni har inte funderat på att ställa in arrangemangen?

- Vad är då mötesfriheten värd? Men jag tycker rent ut sagt det är för jäkligt om de tänker ockupera platsen vi tänker vara på, säger Stefan Jacobsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!