Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska specialhundarna hittade Kim Walls kvarlevor

Hundföraren Lars-Göran Eriksson: "Ace har en väldigt stor kapacitet att jobba hårt och länge."Foto: Privat
Labradoren Ace har varit i polisens tjänst i två år.Foto: Privat

Tack vare de svenska specialhundarna har den danska polisen kunnat hitta

flera av Kim Walls kvarlevor.

Fynden beskrivs som ett genombrott i polisens utredning.

– De svenska likhundarna markerade 1000 meter från fyndplatsen, berättade utredaren Jens Møller vid Köpenhamnspolisen, på presskonferensen som hölls på polishusets gård.

Kim Wall gick ombord på Peter Madsens ubåt den 10 augusti, anmäldes försvunnen och tio dagar senare spolades en del av hennes kropp upp vid Amagers sydkust i Danmark.

I polisens fortsatta sökande efter Kim Walls kvarlevor har man tagit hjälp av specialtränande hundar från Sverige, så kallade "likhundar". 

– De svenska likhundarna markerade 1000 meter från fyndplatsen, berättade utredaren Jens Møller vid Köpenhamnspolisen, på presskonferensen som hölls på polishusets gård.

Tre hundar från olika polisområden

Tre kriminalsökhundar har deltagit vid sökningarna. En springer spaniel från Malmöpolisen, en schäfer från Huddingepolisen och labradoren Ace från Stockholmspolisen.

De svenska hundarna har fått åka flera rundor längs den rutt polisen kartlagt att ubåten haft. Samtliga markerade cirka 1000 meter från platsen där fynd sedan gjordes. Det gav dykarna en lämplig utgångspunkt.

– Hunden ligger framme i båten på en plattform och luktar i vinden ovanför vattenytan. När de får vittring markerar de, säger Lars-Göran Eriksson, hundförare till sökhunden Ace.

Hundarna har fått åka kors och tvärs längst rutten i Kögebukten.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Det finns olika typer av sökhundar som är specialiserade på olika områden, exempelvis narkotika, sprängämnen, eller som i det här fallet, människokroppar.


LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten

Ace är tränad att söka lukter av likdelar, blod och sperma. I Danmark har man inga sökhundar som är specialiserade på vatten, därför tog man in hundar från Sverige.

– De har ju samma typ av hundar i Danmark men de har inte lärt dem leta under vatten, det tar lite längre tid att göra det. Jag vet inte varför den danska polisen inte har gjort det, säger Lars-Göran Eriksson.

"Har en stor kapacitet"

Ace har varit i tjänst i två år. Polisens hundförare tränar själva upp sina hundar och får ta del vid sökinsatser. Lars-Göran och Ace har varit i Köpenhamn flera gånger de senaste veckorna.

– Det har gått bra men vädret har dragit ut på tiden, det blåste väldigt mycket och var höga vågor. Vi har inte kunnat åka ut alla dagar, säger Lars-Göran.


LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis
 

Lars-Göran Eriksson är glad över att Ace och de andra hundarna har kunnat bidra till att föra utredningen framåt.

– Det är hundarna som ska ha en fjäder i hatten. De har gjort ett bra jobb, säger Lars-Göran Eriksson.