Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Vi har försökt att lokalisera telefoner

Försvunna Kim Wall, 30.
Den hemmabyggda ubåten bärgas.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Mattias Sigfridsson vid Skånepolisen efterlyste vittnesmål från allmänheten.
En av de sista kända bilderna på Kim Wall innan försvinnandet.
Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

Svenska polisen har försökt lokalisera telefoner i jakten på försvunna Kim Wall, 30.

Nu vädjar man till allmänheten om hjälp för att kartlägga ubåtsfärden.

"Hittills har nära 300 personer kontaktat Köpenhamnspolisen om fallet – många av dem inom de senaste 24 timmarna", skriver polisen i Köpenhamn i ett pressmeddelande.

Under tisdagen söker samtidigt flera båtar från Sjöräddningssällskapet i Barsebäck efter den försvunna svenskan.

Den svenska journalisten Kim Wall har varit försvunnen i flera dagar och den danske uppfinnaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha orsakat hennes död.

Sökarbetet har varit intensivt och under tisdagen söker flera båtar efter den försvunna kvinnan. Sedan klockan 11 i förmiddags söker tre farkoster, varav en vattenscooter, i området strax söder om Landskrona.

Båtarna kommer från Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn. Sammanlagt deltar 7-8 frivilliga.

– Vi gör ett sök på ett strukturerat sätt för att se om det finns något på botten eller nära stranden. Det är så vi resonerar, det är det bästa att göra i det här läget, säger stationsansvarig Fredrik Winbladh.

Söker på kända platser

Sökoperationen genomförs på eget initiativ.

– Det är viljan att hjälpa till. Vi tänker på de anhöriga. Det är inte ett initiativ från polisen utan det är sprunget ur oss själva. Det är hjärtat som styr mer än något annat.

Orsaken till att man söker i just det aktuella området är erfarenhetsbaserad.

– Vi känner till området väldigt väl och vet att strömmar och så vidare gör att det som ligger och flyter i sundet ofta hamnar där, i buktarna och vikarna i det här området, säger stationsansvarig Fredrik Winbladh.

Vädjar om uppmärksamhet

På tisdag förmiddag höll kriminalkommissarien Mattias Sigfridsson, som är ansvarig för den svenska polisens arbete i samband med försvinnandet, en presskonferens i polishuset i Malmö. Det är den danska polisen som leder arbetet och de svenska kollegerna kommer med den hjälp som danskarna önskar.


LÄS MER: Här är sista kända filmen på Kim Wall, 30


– Vi ska bistå den danska polisen på alla sätt vi kan, säger Mattias Sigfridsson på presskonferensen.

– Det finns uppgifter på att strömmar i vattnet har varit mot svensk sida, sedan händelsen i fredags. Det finns anledning att fundera på det, men det har inte kommit någon sådan begäran än.


LÄS MER: Polisens nya teori om försvunna Kim


Polisen efterlyser observationer och vittnesmål som kan kopplas samman till försvinnandet. Det var på torsdagskvällen den 10 augusti som Peter Madsen och Kim Wall lämnade hamnen i Köpenhamn i Madsens ubåt – under den efterföljande natten anmäldes hon försvunnen.

– Vi vill att man är särskilt uppmärksam och inte avfärdar det som normalt kan uppfattas som skräp, säger Mattias Sigfridsson om föremål eller liknande som eventuellt påträffas och som eventuellt kan kopplas samman med försvinnandet.

Sökningarna fortsatte

Danska polisen fortsatte att söka efter Kim Wall under tisdagen.

– Vi har vidtagit vissa åtgärder som man gör, där man bland annat försökt lokalisera telefoner, säger Mattias Sigfridsson, och utvecklar senare:

– Vi har försökt inhämta lite information kring bland annat en mobiltelefon. Vi har vidtagit ett antal mindre utredningsåtgärder, men inga större. Vi är beredda att göra mer och vi har skapat ett samarbete där vi tillsammans kan hjälpa den danska polisen i utredningen.

På eftermiddagen går polisen ut med ett pressmeddelande om hur sökningarna fortgår.

Polisen: 300 personer har hört av sig

Nära 300 personer har hört av sig till dem om fallet – många inom de sista 24 timmarna. Det skriver polisen.

"I nuläget vet vi att ubåten seglade ut på torsdagen den 10 augusti omkring klockan 19 och den färdades runt Middlelgrunden under den närmsta timman eller så. Det sista fotot vi har tagit emot från vittnen togs omkring klockan 20.30", skriver polisen i pressmeddelandet.

Ubåten var i närheten av ett annat skepp vid midnatt och sedan sågs den inte till förrän vid halv elva-tiden på fredagen, enligt polisen.

Också danska polisen vill komma i kontakt med ännu fler vittnen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!