Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska nazister stred för Hitler

Gunnar Ekberg framför huset där han för över 50 år sedan av en händelse träffade den svenske nazisten Yngve Nordborg
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Den svenske nazisten Yngve Nordborg hade länge Malmö som bas.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Här, på Västergatan 14, bodde den svenske nazisten Yngve Nordborg. Ovanför dennes soffa hängde en hakkorsflagga flera decennier efter krigsslutet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I slutet av 30-talet uppfattades kommunismen från Sovjetunionen som det stora hotet mot Sverige. 

Men under kriget svängde den svenska opinionen rejält, säger Sverker Oredsson, professor i historia vid Lunds universitet.

– Det blev en väldig rädsla för Tyskland kring 1940-1941. Man var rädd för att Tyskland skulle angripa Sverige. 

Ändå fanns det på sina håll starkt stöd för nazismen i Sverige.

Innan det andra världskriget var de svenska banden till Tyskland starka. På sina håll fanns sympatierna kvar när kriget började, och i vissa fall övergick de i hängivenhet till nazism.

– En undersökning år 1943 visade att det bland annat inom den svenska poliskåren var ganska många som hade sympatier för nazisterna, säger Sverker Oredsson. 

Stred med SS

Även på individnivå fanns många hängivna nazister. En av dessa fanns i Malmö. Operasångaren Yngve Nordborg anslöt sig under kriget till Wafffen-SS och stred med tyskarna på slagfältet. Forskare har inte till hundra procent lyckats belägga hans egna påståenden om att han fanns vid Adolf Hitlers sida i dennes Berlinbunker under krigets sista tid, men att han var dedikerad nazist är klarlagt, bland annat enligt boken "Svenskarna som stred för Hitler" av Bosse Schön. 

Smugglade krigsförbrytare

Efter kriget ska Yngve Nordborg ha återvänt till Malmö. Då som verksam i Werwolfrörelsen - de tyska nazisternas plan för att fortsätta kriget som en terrororganisation. Nordborg ske senare ha varit involverad i att smuggla tyska krigsförbrytare ut ur Tyskland, i väntan på att dessa kunde transporteras med båt till säkra platser som Sydamerika eller Egypten, berättar den före detta IB-agenten Gunnar Ekberg.

Hakkors ovanför soffan

Gunnar Ekberg berättar att han i sin ungdom i början av 60-talet av en händelse blev medbjuden för att träffa Yngve Nordborg i dennes lägenhet i centrala Malmö. 

– Han frågade min kollega om jag var jude, jag hade mörkt hår då, och jag började undra vad det här var för en person. I lägenheten fanns en stor hakkorsflagga över soffan och i vardagsrummet fanns SS-dolkar som prydnad, berättar han.

Yngve Nordborg ska enligt uppgift ha varit hängiven nazist fram till sin död år 1971.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!