Innan det andra världskriget var de svenska banden till Tyskland starka. På sina håll fanns sympatierna kvar när kriget började, och i vissa fall övergick de i hängivenhet till nazism.
– En undersökning år 1943 visade att det bland annat inom den svenska poliskåren var ganska många som hade sympatier för nazisterna, säger Sverker Oredsson.
Stred med SS
Även på individnivå fanns många hängivna nazister. En av dessa fanns i Malmö. Operasångaren Yngve Nordborg anslöt sig under kriget till Wafffen-SS och stred med tyskarna på slagfältet. Forskare har inte till hundra procent lyckats belägga hans egna påståenden om att han fanns vid Adolf Hitlers sida i dennes Berlinbunker under krigets sista tid, men att han var dedikerad nazist är klarlagt, bland annat enligt boken "Svenskarna som stred för Hitler" av Bosse Schön.
Smugglade krigsförbrytare
Efter kriget ska Yngve Nordborg ha återvänt till Malmö. Då som verksam i Werwolfrörelsen - de tyska nazisternas plan för att fortsätta kriget som en terrororganisation. Nordborg ske senare ha varit involverad i att smuggla tyska krigsförbrytare ut ur Tyskland, i väntan på att dessa kunde transporteras med båt till säkra platser som Sydamerika eller Egypten, berättar den före detta IB-agenten Gunnar Ekberg.
Hakkors ovanför soffan
Gunnar Ekberg berättar att han i sin ungdom i början av 60-talet av en händelse blev medbjuden för att träffa Yngve Nordborg i dennes lägenhet i centrala Malmö.
– Han frågade min kollega om jag var jude, jag hade mörkt hår då, och jag började undra vad det här var för en person. I lägenheten fanns en stor hakkorsflagga över soffan och i vardagsrummet fanns SS-dolkar som prydnad, berättar han.
Yngve Nordborg ska enligt uppgift ha varit hängiven nazist fram till sin död år 1971.