Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska likhundarna sätts in för nya sök i Kim Wall-fallet

Den svenska journalisten Kim Wall misstänks ha mördats av Peter Madsens på dennes ubåt i augusti i år.
Foto: TOM WALL
Likhunden Ben ska tillsammans med Ace söka efter fler fynd i Kim Wall-fallet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall ombord på ubåten och sedan dumpat henne i havet. Han nekar till mord men medger att han styckat kroppen.
Foto: POLFOTO / IBL

De svenska specialutbildade likhundarna Ben och Ace har kallats in för nya sök i Kim Wall-fallet, skriver Ekstrabladet.

De båda hundarna har tidigare bidragit till att polisen gjort viktiga fynd som haft stor betydelse i utredningen mot den mordmisstänkte Peter Madsen.

När hundarna kan sättas in avgörs av vädret.

De båda likhundarna är specialutbildade i att söka på vatten och har tack vare sin kompetens utgjort viktiga delar i mordutredningen. Tack vare dem har polisen hittat flera delar av Kim Walls kropp i vattnet utanför Köpenhamn.

Den svenska journalisten Kim Wall var ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt UC3 Nautilus när hon dog och sedan styckades av Peter Madsen.

Han misstänks ha dödat henne men nekar till mordanklagelserna, dock medger han att han styckat kroppen och sedan dumpat den överbord.

Polisen: "Vi har en dialog"

Polisen har hittat stora delar av kroppen men saknar fortfarande hennes armar.

Dykningar sker fortfarande och nu väljer den danska polisen att återigen sätta in de svenska likhundarna.

– Vi har en dialog med den svenska polisen och hundarna ska komma till Danmark, säger Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Här söker polisens tekniker genom ubåten sedan den bärgats.
Foto: MOGENS FLINDT / AP TT NYHETSBYRÅN

Exakt när hundarna kommer till Danmark är oklart.

– Vi är inte säkra på när det sker, det är vädret som är det viktigaste. Men vi kommer över med två hundar och en båtförare, bekräftar Mattias Sigfridsson, kontaktperson vid den svenska polisen i Kim Wall-fallet.

Söker efter Kim Walls och Peter Madsens mobiltelefoner

Utöver fler kroppsdelar söker polisen även efter annat som kan ha betydelse för utredningen. Bland annat har man ännu inte hittat Kim Walls eller Peter Madsens mobiltelefoner.

LÄS MER: Så löste polishundarna bevisen mot Peter Madsen


Mordmisstänkte Peter Madsen är häktad till 15 november. Det är ännu inte klart om han frivilligt går med på en omhäktning eller om det måste ske en ny häktningsförhandling.

Under utredningen har Peter Madsen flera gånger ändrat sin historia om vad som hände ombord på ubåten.

Inledningsvis påstod han att hade släppt av Kim Wall på land men när han konfronterades med de första fynden av hennes kropp ändrade han sin version och sade att hon dog när hon fick en tung metallucka i huvudet.

Efter att polisen undersökt huvudet utan att hitta spår av våld ändrade han sig igen och sade att hon har dött till följd någon slags förgiftning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!