Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska jordgubbar bristvara i midsommar

Det kommer att råda brist på svenska jordgubbar till midsommar.
Foto: Tomas Leprince

MIDSOMMAR. I maj såg det ut att gå vägen. Men nu, med bara en vecka kvar till midsommar, har verkligheten kommit i kapp och det står klart att det kommer att råda brist på svenska jordgubbar till midsommar.

– Det är ju en katastrof för svenska folket och också för jordgubbsodlarna. Odlarna har gjort vad de kan. Det här är deras levebröd och de vill inte misslyckas, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgårds bärsektion.

Inte hopplöst

På Finnerödja bär, som säljer sina gubbar till butiker och återförsäljare över hela Sverige, tycker man dock inte att situationen ser helt hopplös ut.

– Vi tror väl att det kommer att finnas jordgubbar till hela Sverige, men sedan räcker det nog inte till alla och priserna blir förmodligen ganska höga, säger Anders Svensson, ansvarig för Finnerödja bär.

Boven i bärbristdramat är en kombination av en tidig midsommar och det kyliga vädret i maj och början av juni.

– Nu hade vi behövt minst en vecka till med sådant väder som vi har i dag. Då hade situationen kanske rätat upp sig. Men om ett par dagar blir det kallare igen och då stoppar mognaden upp, säger Anders Hagberg.

Säkrat Ölandsgubbar

Ica Kvantum i Färjstaden på populära midsommarön Öland har de senaste veckorna haft täta kontakter med sina leverantörer för att kunna tillhandahålla de runt 3 000 liter jordgubbar som säljs per dag runt midsommar.

– Nu har vi säkrat jordgubbbar så att det ska räcka för oss från odlare här på Öland. Det såg mörkt ut för en vecka sedan och det var tveksamt om vi skulle kunna få tag på öländska jordgubbar, säger frukt- och gröntansvarige Mikael Elofsson.

Anders Hagberg på LRF delar slutligen med sig av ett tips till den som absolut inte kan fira midsommar utan svenska jordgubbar:

– Man får vara ute tidigt på morgonen när bären kommer till försäljningsställena.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!