Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska grisar ska slaktas i Tyskland

Svenska grisar kommer att köras cirka tio timmar innan de slaktas. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Daniel Maurer

Svenska grisar ska börja transporteras till Tyskland för slakt. Orsaken är ett överskott på grisar i landet och att svenska slakterier inte kan ta emot alla.

Närmaste veckorna kommer minst 3 000 skånska grisar att få resa i cirka tio timmar innan de slaktas, skriver Sydsvenskan.

Efterfrågan på svenskt griskött slås ut av billigt utländskt kött. När privatpersoner väljer bland bitarna i köttdisken blir det ofta svenskt kött, men när charkuteriprodukter och annat fläskkött köps in till storkök vid offentliga upphandlingar får oftast priset råda, berättar Sydsvenskan.

Överskottet på svenska grisar ökar och flera skånska grisuppfödare har nu fått vända sig till slakterier i Tyskland för att få sina djur slaktade. Köttet räknas sedan inte som svenskt och kommer att säljas till tyska priser även om de haft en dyrare uppväxt i Sverige.

Kan inte ta emot fler

Flera svenska slakterier har nått gränsen för hur många grisar de kan ta emot för slakt, enligt Sydsvenskan. I förra veckan startade transporten av de första av de omkring 3 000 skånska grisar som nu får åka tio timmar med lastbil till slakterier i Tyskland.

Magnus Larsson är vd för Dalsjöfors kött utanför Borås där man inte kan ta emot fler grisar för slakt.

- Därför har vi velat hjälpa våra leverantörer att lätta på trycket i stallarna genom att förmedla kontakten med tyska slakterier. Annars hade det kunnat bli djurskyddsproblem när grisarna vuxit sig för stora, säger han till Sydsvenskan.