Svensk polis bevakar Öresundsbro-trafiken

Under söndagen valde den svenska polisen att att fokusera bevakningen på specifika byggnader i Malmö, framför allt byggnader med religiösa kopplingar.
Foto: Andreas Holm / Newsfoto.se

Den svenska polisen fanns på Öresundsbron efter terrordåden i Köpenhamn.

Men under söndagseftermiddagen valde man att lägga fokuset på trygghetsskapande åtgärder i Malmö – och har nu lämnat bron.

– Vi ökar bevakningen utanför den judiska förskolan, säger Ewa-Gun Westford.

Svensk polis skärpte under lördagskvällen bevakningen på den svenska sidan av Öresund. Som  Kvällsposten kunde berätta på lördagskvällen bemannade Malmöpolisen bland annat ett speciellt stabsrum som används vid vad polisen kallar "en särskild händelse".

– Det beslutades om en särskild händelse direkt efter att dansk polis kontaktat oss, sa Calle Persson, pressinformatör vid Polisregion syd i Malmö, till Kvällsposten då.

"Mer trygghetsskapande åtgärder"

Men under söndagskvällen valde den svenska polisen att dra tillbaka bevakningen av bron.

I stället valde polisen att fokusera bevakningen på specifika byggnader i Malmö, framför allt byggnader med religiösa kopplingar.

– Vi hade husbilen på plats utanför synagogan i Malmö, men den är borta därifrån nu. Men vi är fortfarande kvar, säger Ewa-Gun Westford.

– Vi har övergått till ett mer trygghetsskapande arbete med förhöjd säkerhet i staden. Vi syns mer i staden, fortsätter hon.

Ökar bevakningen på förskola

Polisen har under dagen haft tät kontakt med religiösa samfund. Och under eftermiddagen hade polisen ett möte med den judiska församlingen för att lyssna till partens önskemål.

– Det handlar om att byta åsikter och önskemål med varandra, säger Ewa-Gun Westford.

– I morgon kommer vi att öka bevakningen kring judiska förskolan som ligger i samma område som synagogan.

Finns det en hotbild mot förskolan?

– Det är Säpo som bedömer om det finns en hotbild, så det kan jag inte svara på. Men vi samverkar med dem och ser mer till den generella hotbilden som höjdes redan 2011.

Kan hjälpa den danska polisen

I Danmark har polisen startat en förundersökning. Det kan innebära att den svenska polisen får bistå med hjälp. Precis som man har gjorde efter terrordåden, med bland annat förhöjd säkerhet på den svenska sidan av bron.

– Det har nu gått ett dygn sedan dåden och det är bara att konstatera att polisen har gjort ett jättebra jobb. Nu startar den danska polisen en förundersökning och vi kommer att bistå med hjälp om det behövs, säger Ewa-Gun Westford.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!