Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk ort förbjuder fyrverkerier alla dagar

I Mörbylånga kommer du inte se den här synen igen. Foto: Lasse Svensson

Undantagen brukar vara nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Men nu totalförbjuder Mörbylånga kommun fyrverkerier och smällare - alla dagar på året.

– Det här är smått fantastiskt. Vi är troligen först i Sverige med att göra så här, säger Charlotte Barvestad från Ölandspartiet Södra till P4 Kalmar.

Nu är det färdigsmällt i Mörbylånga kommun på södra Öland.

Trots att förslaget inte gick igenom varken samhällsbyggnadsutskottet eller kommunstyrelsen har kommunfullmäktige nu klubbat igenom motionen.

Många kommuner har undantag för vissa dagar som nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton, så har det även varit i Mörbylånga – men inte längre. Med 24 röster för, 19 mot och en som avstod från att rösta råder det hädanefter totalförbjud mot att smälla smällare eller skjuta fyrverkerier utan polistillstånd.

"Helt fantastiskt"

Charlotte Barvestad från Ölandspartiet Södra som ligger bakom förslaget är mycket nöjd över beslutet och spekulerar även kring om kommunen kan vara först i landet med ett totalförbud.

– Det är helt fantastiskt. Det var skönt att kommunfullmäktige vågade sätta ner klackarna och visa att det inte är okej att smälla lite smällare när som helst och hursomhelst, säger hon till P4 Kalmar.

Samtidigt pekar hon på att dörren inte är helt stängd eftersom det fortfarande finns en möjlighet att få dispens via en ansökan hos polisen.

– Det är en sak om man vet var det ska smälla, och när det ska smälla, säger hon till P4 Kalmar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!