I Mörbylånga kommer du inte se den här synen igen. Foto: Lasse Svensson
I Mörbylånga kommer du inte se den här synen igen. Foto: Lasse Svensson

Svensk ort förbjuder fyrverkerier alla dagar

Publicerad

Undantagen brukar vara nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Men nu totalförbjuder Mörbylånga kommun fyrverkerier och smällare - alla dagar på året.

– Det här är smått fantastiskt. Vi är troligen först i Sverige med att göra så här, säger Charlotte Barvestad från Ölandspartiet Södra till P4 Kalmar.

Nu är det färdigsmällt i Mörbylånga kommun på södra Öland.

Trots att förslaget inte gick igenom varken samhällsbyggnadsutskottet eller kommunstyrelsen har kommunfullmäktige nu klubbat igenom motionen.

Många kommuner har undantag för vissa dagar som nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton, så har det även varit i Mörbylånga – men inte längre. Med 24 röster för, 19 mot och en som avstod från att rösta råder det hädanefter totalförbjud mot att smälla smällare eller skjuta fyrverkerier utan polistillstånd.

"Helt fantastiskt"

Charlotte Barvestad från Ölandspartiet Södra som ligger bakom förslaget är mycket nöjd över beslutet och spekulerar även kring om kommunen kan vara först i landet med ett totalförbud.

– Det är helt fantastiskt. Det var skönt att kommunfullmäktige vågade sätta ner klackarna och visa att det inte är okej att smälla lite smällare när som helst och hursomhelst, säger hon till P4 Kalmar.

Samtidigt pekar hon på att dörren inte är helt stängd eftersom det fortfarande finns en möjlighet att få dispens via en ansökan hos polisen.

– Det är en sak om man vet var det ska smälla, och när det ska smälla, säger hon till P4 Kalmar.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag