Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark vill ha skärpt gränskontroll mot Sverige

Kvällsposten var på plats i Köpenhamn under onsdagen
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX
Foto: Topnews
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En 22-årig svensk man greps sent i går kväll i Malmö misstänkt för explosionen vid Skattestyrelsens lokaler i Köpenhamn. Mannen har begärts utlämnad av dansk polis. Nu vill danska regeringen ha skärpt gränskontroll mot Sverige och har redan tagit upp frågan med Stefan Löfven.

– Vi måste skydda våra gränser mot Sverige bättre, säger danska statsministern Mette Frederiksen.

En 23-årig Malmöbo som tidigare varit politiskt aktiv är nu internationellt efterlyst och misstänks också för sprängningen i Köpenhamn. 

Den nu frihetsberövade mannen greps enligt Köpenhamnspolisen i Malmö. Gripandet skedde i går vid 22-tiden, enligt uppgift till Kvällsposten. Den andre svenske mannen som söks av polis, en 23-åring, är internationellt efterlyst.

I går gjordes sammanlagt åtta husrannsakningar i Malmö med omnejd.

22-åringen ska tidigare inte ha dömts för brott i Sverige, enligt uppgift till Kvällsposten. Han har möjlighet att gå med på att frivilligt överlämnas av svensk polis till dansk polis. Om han motsätter sig kan ett sådant överlämnande dröja och ska prövas av en svensk domstol. 

Vill inte bli utlämnad

– Han går inte med på att bli överlämnad och det blir sannolikt en förhandling, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson till Kvällsposten.

Beskedet från åklagaren innebär att 22-åringen blivit förhörd under dagen. Hon vill inte lämna någon annan kommentar.

Den 22-åring som greps i går har fått en offentlig försvarare som utsågs i morse av Malmö tingsrätt.

Ska skydda gränsen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokraterna, kallade under eftermiddagen en hastigt inkallad presskonferens tillsammans med justitieminister Nick Hækkerup.

– Vi måste skydda våra gränser mycket bättre. Det finns en koppling till Sverige men vi har också problem i Danmark, säger Mette Frederiksen.

Avsikten med en skärpt kontroll av svenskar är att identifiera kriminella som reser till Köpenhamn.

– Det ska inte gå ut över pendlarna, säger Mette Frederiksen.

Hon har redan tagit upp frågan om ändrad gränskontroll med svenska regeringen. På en direkt fråga om hon talat med Sveriges statsminister Stefan Löfven om saken svarar Mette Fredriksen:

– Ja.

Sverige förstår kravet

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar det danska kravet på gränskontroller så här:

 – Jag har respekt för att danska regeringen vill se över sina gränskontroller i syfte att hålla kriminella kort, så väl i Danmark som på väg in i landet. När vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige.

– Sverige och Danmark har ett mycket nära samarbete och det gäller inte minst våra polismyndigheter. Både statsministern och jag har haft kontakt med danska regeringen de senaste dagarna. Tidigare i dag såg vi hur svensk polis kunde gripa en misstänkt för ett av sprängdåden i Köpenhamn. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla det samarbetet.

Polisen ser svårigheter

Petra Stenkula, polismästare och chef för polisregion Syds utredningsenhet, ser betydande svårigheter med en utökad gränskontroll.

– Det finns en nordisk passöverenskommelse som möjliggör för nordiska medborgare att inte ens ha legitimation, förutom när man kör bil. Man ska bara göra det sannolikt att man är nordisk medborgare. Redan det gör att det blir ganska klurigt, säger hon.

I hennes uppdrag ingår bland annat att just ansvara för samarbete över gränserna. Hon ser inga tecken på att gäng i Malmö och Köpenhamn har nära samarbete. När det sker så är det enbart i enstaka fall.

– Det är dessutom enbart på Lernacken i Malmö det finns fysiska möjligheter att genomföra en sådan kontroll. I så fall får dansk polis samordna med oss och stå på den svenska sidan.

Men det finns redan ett väl utbyggt samarbete med dansk polis.

– Vi samarbetar mycket bra med dansk polis, säger Petra Stenkula.

Polisen i Danmark höll presskonferens under onsdagen

Angrepp mot danska samhället

Petra Stenkulas spontana reaktion på danska statsministerns planer på ett ökat gränsskydd mot Sverige visar att förslaget snabbt kan möta svårigheter.

Hur detta ska kunna genomföras är än så länge oklart. Men det är dubbelmordet i Herlev där svenska gängkriminella från Stockholm misstänks och sprängningen mot danska Skattestyrelsen och en polisstation i Köpenhamn som fått danska regeringen att överväga en en rad åtgärder där skärpt gränskontroll mot Sverige bara är en.

– Vi måste få bort bomber och sprängämnen från gatorna, säger justitieminister Nick Hækkerup.

– Vi ser det här som ett angrepp på våra myndigheter och samhället. Vi tar det här på mycket stort allvar, säger Mette Fredriksen.

Danska regeringen vill också skärpa och förbättra möjligheten med kameraövervakningen. Bilderna från attentatet mot polisstationen i Nørrebro var till exempel av alldeles för dålig kvalité, enligt Mette Fredriksen.

Regeringen vill också skärpa straffen för dem som ligger bakom sprängningarna.

Åklagare bekräftar

Svenska myndigheter är mycket fåordiga om insatsen i går när 22-åringen greps.

– Jag kan bekräfta att vi har fått in en nordisk arresteringsorder från Danmark som har blivit diarieförd, säger kammaråklagare Helena Ljunggren vid Internationella åklagarkammaren i Malmö.

Under en hastigt sammankallad pressträff under onsdagsmorgonen berättade Jørgen Bergen Skov att de två svenska männen kopplas till sprängningen mot danska Skattestyrelsens lokaler.

Kraftigt sprängmedel

Mannen greps i Malmö, efter ett samarbete mellan dansk polis och polisen i Malmö. Den andre mannen, en 23-åring, anhölls i sin frånvaro och han är nu alltså internationellt efterlyst. 23-åringen är bosatt på en mindre ort i Skåne och har tidigare varit politiskt aktiv och bland annat kandiderat till kommunfullmäktige i sin hemkommun, enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av.

Han är känd sedan tidigare av polisen.

Sprängattentatet mot det danska skatteverkets kontor i Köpenhamn inträffade i tisdags i förra veckan. Enligt dansk polis användes kraftigt industriellt sprängmedel vid attentatet. Laddningen ska enligt uppgifter till Ekstrabladet ha varit placerad endast 60 centimeter från byggnadens fasad. Enligt boende i området skakade flera byggnader i området av den kraftiga explosionen.

Enligt BT, som pratat med grannar till den gripne 22-åringen, gick polisens insats i Malmöområdet lugnt till.

– När min fru och jag kom hem vid 21-30-tiden såg vi en polisbil och två civila bilar parkerade framför huset. De såg lite märkligt ut men vi såg ingen vid bilarna, säger grannen till BT.Texten uppdateras


Ladda ner Kvällspostens app

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!