Skjutning i Köpenhamn – svensk kvinna träffad

Publicerad

En svensk kvinna sköts i går i Köpenhamn, i en av två skottlossningar i området runt Nørrebro.

Skotten avlossades av en 26-årig man, som tros tillhöra gänget Loyal to Familia.

Kvinnan fördes till sjukhus där hon opererades.

Under natten till torsdag inträffade två skottlossningar i Köpenhamn. Vid den ena ska en svensk kvinna ha skjutits.

 

SE FLER BILDER PÅ TOPNEWS.SE

 

Kvinnan befann sig på Nørrebrogade när gärningsmannen avlossade skott mot henne. Även en man hamnade i skottzonen.

– Det var en svensk kvinna som blev träffad av ett skott och en man som träffades av en förlupen kula, säger polisinspektör Poul Kjeldsen på Köpenhamspolisen.

Kvinnan fördes till sjukhus där hon opererades. Enligt Poul Kjeldsen är hennes tillstånd stabilt.

Jagade gärningsmannen

Den första skottlossningen ägde rum på Heimdalsgade, då en person som kom ut ur en kiosk fick skott avlossade mot sig. Personen ska inte varit involverad i någon konflikt och blev inte träffad.

Köpenhamnspolisen hade patruller i området och började omgående jaga gärningsmannen till fots. 

När de nådde Röda torget på Nørrebrogarde avfyrade gärningsmannen flera skott – varav ett träffade den svenska kvinnan.

Polisen lyckades slutligen stoppa förövaren, en 26-årig man. Under ingripandet ska polisen ha avlossat två skott.

– Två varningsskott sköts av polis, säger Poul Kjeldsen.

Tros vara kopplad till Loyal to Familia

Den 26-åriga skytten har gängrelaterade kopplingar. Enligt Ekstrabladet tillhör 26-årigen det kriminella gänget Loyal to Familia.

Gärningsmannen greps på Blågårds plats i Nørrebro, ett område där just Loyal to Familia håller till.

 

LÄS MER: Danska gängkriget på väg att nå Sverige

 

Enligt polisuppgifter till Kvällsposten har gänget etablerat sig i Skåne. Ett antal personer som har kontrollerats har burit gängets svartvita tröjor med emblem och texten "Loyal to Familia BGP Sweden". BGP är en förkortning och betyder Blågårds plats.

Tre män kontrollerades den 14 september i Malmö, samtliga bar gängets tröjor. De tre personerna som kontrollerades bar skyddsvästar under sina tröjor. Männen färdades då i en silvergrå Audi A6.

 

 

– Jag ser väldigt allvarligt på den expansion som gängen gör i Köpenhamn. Vi vet att de vill etablera sig även i Malmö och Helsingborg, säger Torben Svarrer, utredningschef för grova brott i Köpenhamn, tidigare till Kvällsposten.

Vid en kontroll i helgen kontrollerades flera personer på Möllevången i Malmö. Minst en av dessa bar ett ryggmärke med texten "Loyal to Familia Sweden".

Många skott avfyrades

Nørrebrogarde stängdes efter händelsen av från Nørrebro Station, till Röda torget. Avspärrningarna lyftes senare. Flera sidogator bevakas däremot fortfarande av polis.

Hur många skott som avlossades totalt under natten har Köpenhamnspolisen ännu inte kunnat gå ut med.

Enligt Ekstrabladets vittnen avlossades 7-12 skott.

– Jag hade just kommit hem när det sköts i närheten av min lägenhet. Jag uppfattade det som 10-12 skott. Mitt fönster var öppet, så jag uppfattade det tydligt. Några ropade "lägg dig ner, lägg dig ner". Det kom flera poliser, säger vittnet Thomas Olesen till tidningen.

En pistol och patroner ska ha legat på gatan efter händelsen.

Under natten har polisens tekniker säkrat flera spår och arbetet pågår fortfarande.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag