Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-anhängare i Sverige planerade ett bombdåd

En bombattack planerades i Köpenhamn. På bild: Köpenhamns Hovedbanegård. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
En 21-årig man döms för att ha planerat bombdådet för terrorgruppen IS. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

En 21-årig man döms till sex och ett halvt års fängelse efter att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn, skriver Berlingske.

Mannen uppges ha varit redo att döda flera människor i en självmordsattack.

Instruktionerna för bombdådet ska ha kommit från en 30-årig man, bosatt i Sverige.

Efter att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn för terrorgruppen IS, döms nu en 21-årig syrisk man. Han dömdes under onsdagen till sex och ett halvt års fängelse av en domstol i tyska Ravensburg, uppger Berlingske. På grund av mannens ålder handlar det om ett ungdomsstraff, trots straffets längd.

Kvällsposten har tidigare skrivit om mannen som greps under våren.

Straffet som han nu har fått baseras på att gärningsmannen har förklarat sig beredd för att begå mord. Domaren berättar också att de var tvungna att utgå från att det planerades att brisera fler bomber.

LÄS MER: Tysk IS-medlem greps – hade kontakt med svensk

Redo att döda

Under onsdagen slog domaren bland annat fast att 21-åringen systematiskt ska ha planlagt attacken mot Köpenhamn med sina medbrottslingar. Han förmodas ha varit redo att döda flera människor i en självmordsattack, skriver tidningen.

Den syriske mannens sympatier för IS spelade också en viktig roll i domstolens beslut. Meddelanden till företrädare för Islamiska staten ska finnas i bevisningen, där 21-åringen har uppgett sig vara redo att döda.

17.000 tändstickor

Den 21-åriga mannen kom till Tyskland år 2015 men greps i november 2016 vid den dansk-tyska gränsen, på grund av oordning i sina papper. Han försökte vid detta tillfälle att resa till Danmark med färja från Tyskland, enligt Berlingske.

Vid tillfället ska det ha funnits 17.000 tändstickor, sex stycken walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar och fyverkeripjäser i hans ryggsäck.

Mannen blev efter detta tillbakaskickad till Tyskland.

Under rättegången ska 21-åringen berättat att han fick instruktioner inför attentatet från en annan person, via appen WhatsApp.

Har kopplingar till Sverige

De tyska myndigheterna tror att personen som gärningsmannen hade kontakt med var en 30-årig man - bosatt i Sverige, skriver Berlinske.

Den 30-åriga mannen har misstänkts för en attack mot en bönelokal i Malmö i oktober 2016, men friades sedan från terroranklagelserna. För att en person ska kunna dömas för terroristbrott krävs det att gärningen ska skada staten Sverige – så ansåg tingsrätten inte att det var i detta fall.

Mannen som är bosatt i Sverige har efter friandet omhändertagits av Säpo. Han har inte behövt vittna i rättegången.

– Tyskland kan begära rättshjälp från Sverige kan min huvudman höras som vittne. Han kan förhöras här, av svensk polis. Och då behöver han troligen inget juridiskt biträde, har Lars Edman, mannens advokat berättat.

Mannen som nu döms för det planerade bombdådet i Köpenhamn säger sig haft kontakt med den 30-åriga mannen som bor i Sverige. Den dömda 21-åringen berättade under rättegången att han mottog instruktioner från 30-åringen inför attacken i Köpenhamn, eftersom 30-åringen själv var under bevakning i höstas och inte kunde vara aktiv.

 

FAKTA: Detta har hänt

•11 oktober 2016 – flera flaskor med brinnande vätska kastas in i en shiamuslimsk samlingslokal vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö

 

•7 december 2016 – en nu 30-årig man häktas som misstänkt för terroristbrott alternativt mordbrand

 

•21 april 2017 – mannen frikänns av Malmö tingsrätt i brist på bindande bevis men tas omedelbart i förvar av Säpo

 

•26 maj 2017 – Kvällsposten avslöjar att 30-åringen försatts på fri fot eftersom han inte kan utvisas

 

•8 juni 2017 – tysk åklagare meddelar att en 23-årig misstänkt IS-man gripits efter kontakter med 30-åringen i Malmö

 

12 juli 2017 – den 23-årige IS-mannen döms för att ha planerat bombdåd i Köpenhamn. I domen slås fast att han haft kontakter med den svenske IS-sympatisören.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!