Svenske nazisten ska utlämnas till Sverige

Andreas Karlsson ska utlämnas till Sverige.
Foto: Tommy Pettersson
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014.
Foto: Patrick Persson

Den internationellt efterlyste nazisten Andreas Karlsson, 31, ska utlämnas från Ukraina till Sverige. Det meddelade åklagarmyndigheten på fredagen. Andreas Karlsson misstänks för mordförsök på två kvinnor och tre män i Malmö i början av mars 2014.

– Han förnekar brott, säger Theodor Nordenadler som är Karlssons försvarsadvokat.

Mordförsöken inträffade efter en feministisk demonstration vid Möllevången.

Andreas Karlsson är välkänd som nazist och för sitt medlemskap i Svenskarnas parti. Under sin flykt och efter att han blev häktad i sin frånvaro har han hånat svensk polis. Han har lagt ut bilder på sig själv på Facebook och varit tydlig med att han inte haft planer att komma hem till Sverige.

Men efter beskedet i december förra året, som avslöjades av Aftonbladet, att han gripits av ukrainsk polis tycks den inställningen ha förändrats. 

Hans advokat Theodor Nordenadler uppger för Kvällsposten att man arbetat för att få Karlsson till Sverige så fort som möjligt.

Nazisten Karlsson pekades tidigt ut efter den våldsamma attacken på Kristianstadsgatan i Malmö då fem personer blev skadade. Två av dem är kvinnor. Svårast skadad blev antirasisten och MFF-supportern Showan Shattak. 

I det handgemäng som uppstod på gatan använde en eller flera av de misstänkta bland annat kniv.

Polisen grep tämligen omgående tre kamrater till Andreas Karlsson som misstänkta för inblandning. Karlsson hade också kunnat gripas snabbt eftersom han stoppades vid en poliskontroll kort efter attacken på Kristianstadsgatan. Men poliserna lät honom gå.

Under de första inledande förhören gjorde de tre gripna männen motanmälningar och påstod att de var brottsoffer och hävdade att demonstranterna attackerat dem.

Showan låg nedsövd

Karlsson har en intervju med Sydsvenskan berättat vad han anser hände om vad som hände den kvällen.

– Senare kommer ett stort maskerat gäng springandes från en sidogata mot oss, skrikandes och kastade flaskor. Alla utom en av oss lyckas springa iväg och när vi upptäcker att vår vän blir grovt misshandlad av gruppen så vänder vi tillbaka för att ingripa. Tumult uppstår, vi lyckas befria vår vän och tar återigen till flykt.

Men efterhand som polisen genomfört förhör med alla inblandade ansåg åklagaren att det saknades anledning att tro på den versionen. 

Åklagaren har betydligt större tilltro till demonstranternas och andra vittnens berättelser om vad som hände på Kristianstadsgatan. De tre misstänktas anmälningar avskrevs därför tidigt.

Showan Shattak vårdades under en längre tid på sjukhus. Han hölls bland annat nedsövd i över en vecka på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hans tillstånd beskrevs som att han svävade mellan liv och död.

-  Det sista jag minns från kvällen är att någon sitter på mig och slår. Sedan är det svart, har Showan Shattack berättat i intervjun med Sydsvenskan.

I samma intervju berättar han också om de men han fick efter misshandeln och mordförsöket. Han lider bland annat av ständig huvudvärk.

–  Jag blir aldrig gamla Showan igen. Att inse det har varit jobbigt. Men jag ser det som att jag fått en ny chans, som att livet börjar om, säger han i intervjun med Sydsvenskan.

Karlsson förnekar brott

En vecka efter det våldsamma överfallet samlades omkring 10 000 personer på Möllevångstorget för att tillsammans demonstrera under parollen: "Kämpa Malmö", som också kom att målas på det lagliga klotterplanket Folkets park, alldeles i närheten där attacken inträffade.

– Han förnekar brott, säger Theodor Nordenadler som ännu inte fått besked när Andreas Karlsson utlämnas till Sverige.

Tidpunkten för när Karlsson kommer till Sverige är inte fastställd.

– Det blir troligen i slutet av februari, säger Theodor Nordenadler.

Bekräftelsen att Andreas Karlsson ska utlämnas innebär att han snarast ska föras till Sverige. Han kommer då på nytt ställs inför en häktningsdomare.  Andreas Karlsson kommer då, enligt sin advokat, yrka på att bli försatt på fri fot.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!